Japan: Energetskim kompanijama ptijeti šteta od 55 milijardi dolara

Kao posljedica odustajanja od atomske energije, bankrotiraće četiri od 10 japanskih energetskih kompanija
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2012. 19:27h

Japanske energetske kompanije pretrpjeće štetu od 4,4 biliona jena (55 milijardi dolara) ako vlada te zemlje zbog havarije na nuklearki "Fukušima-1" odluči da demontira svih 50 reaktora u japanskim nuklearkama do kraja marta iduće godine, saopštilo je danas japansko ministarstvo ekonomije, trgovine i industrije.

Kao posljedica odustajanja od atomske energije, bankrotiraće četiri od 10 japanskih energetskih kompanija, uključujući najveću "Tokio elektrik pauer".

Ranije su atomske elektrane u Japanu obezbjeđivale približno 30 odsto ukupne japanske potrošnje električne struje, ali je vlada poslije havarije na "Fukušimi-1" počela da zatvara jednu po jednu zbog provjere sigurnosti.

Lokalne vlasti, međutim, ne dozvoljavaju obnavljanje njihovog rada i u maju je, kao rezultat, zaustavljen posljednji atomski reaktor koji je do tada radio, objavljeno je na Internet strani Oilru.com.

Vlada Japana je u subotu donijela tešku odluku da u julu obnovi rad dva zaustavljena energetska bloka na zapadu zemlje, što, kako se očekuje, neće riješiti problem nestašice struje tokom ljeta.

Japan je sada u potpunosti prešao na proizvodnju struje u termoelektranama koje rade na gas, mazut ili ugalj, zbog čega godišnji troškovi za kupovinu tih vrsta goriva mogu porasti za 3,1 bilion jena (39 milijardi dolara).

Bonus video: