Sinaj: Napad na Izrael, dvoje mrtvih

Grupa nepoznatih napadača ubacila se u Izrael preko granice s Egiptom sa Sinaja, otvorivši protivtekovskim oružjem vatru na izraelske civile
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2012. 16:38h

Prilokom napada jedan Izraelac i jedan ekstremista su ubijeni.

Izraelski mediji navode da su se teroristi ubacili kroz ogradu na granici, aktivirali eksplozivnu napravu duž takozvanog pojasa Filadelfija i ispalili granatu na raketni pogon na zaposlene u Ministarstvu odbrane koji podižu graničnu ogradu.

Nakon što su se ubacili, ekstremisti su, takođe, počeli da pucaju, ranivši dvojicu radnika, od kojih je jedan kasnije podlegao povredama.

Petoro Palestinaca, uključujući jednu ženu i njeno dijete, ranjeno je prošle noći u dva izraelska vazdušna udara na pojas Gaze, objavili su lokalni mediji i zvaničnici.

Izraelska armija je saopštila da je to bio odgovor na rakete ispaljene na jug Izraela tokom vikenda. Palestinci su ranjeni u bombardovanju jedne metalne radionice u gradu Rafa kraj granice s Egiptom. Bombardovan je i jedan cilj u gradu Gazi, štab Brigada Kasam, vojnog krila Hamasa koji vlada pojasom Gaze, ali nije bilo ranjenih.

Jedan ekstremista je ubijen u razmjeni vatre kada su izraelske snage stigle na poprište napada, izjavio je izraelski vojni portparol brigadni general Joav Mordehaj za izraelski radio. On je rekao da je organizovana potjera i da je stanovnicima okolnih naselja rečeno da ostanu tamo dok ne bude završena. Dva glavna puta u blizini zatvorena su za civilni saobraćaj.

Napad je uslijedio poslije nekoliko obavještajnih upozorenja i nakon što su tokom vikenda dvije rakete ispaljene, sa Sinaja, kako se vjeruje, na jug Izraela. Izralski zvaničnici su rekli da su rakete ispaljene na zahtjev lidera Muslimanske braće u Egipatu.

Jutrošnji incident pokazuje da egipatska vlada gubi kontrolu nad Sinajem gdje je politički haos i nepristupačan teren ohrabrio i aktivnost islamskih militanata, navodi AP.

U avgustu prošle godine naoružani ljudi su se ubacili u Izrael i napali vozila iz zasjede na autoputu kroz pustinju, ubivši osmoro Izraelaca. Šestoro egipatskih bezbjednjaka ubijeno je u izraelskoj potjeri što je izazvalo diplomatsku krizu između dvije zemlje koje su potpisale mirovni sporazum 1979. godine.

Izrael kao odgovor na rastuću prijetnju gradi električnu ogradu dugu 230 kilometara koja će služiti i za sprječavanje ubacivanja afričkih migranata.

U vojnom saopštenju potvrđeno je bombardovanje i pomenuti ciljevi uz tvrdnju da je gađana radionica oružja i mjesto koje se koristi za militantnu aktivnost. Palestinski ekstremisti ispalili su bezmalo 280 raketa i mina iz pojasa Gaze na Izrael od januara ove godine, dodaje se u saopštenju.

U nedjelju uveče jedna raketa tipa "kasam" ispaljena je na južnu izraelsku teritoriju.

Dvije rakete ispaljene su u petak, a izraelski zvaničnici tvrde da je raketiranje uslijedilo na zahtjev visokih lidera Muslimanske braće u Egiptu. Ostaci rekate prečnika 12 milimetara nađeni su u subotu sjeverno od ljetovališta Ejlat na Crvenom moru.

Galerija

Bonus video: