Kineski trgovac izmislio banku u SAD-u i kazao da ju je kupio

Vijest o kupovini američke banke donijela je Lin Čanpingu prestižni upravljački posao u rodnom gradu u Kini, a njegovo preduzetničko iskustvo mediji su nazvali "legendarnim"
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2012. 14:28h

Kineski trgovac pirinčem Lin Čanping izmislio je banku u Americi i još rekao da ju je kupio za 60 miliona dolara.

Malo poznati preduzetnik proslavio se u januaru kada su državni mediji prenijeli da je preuzeo Atlantik, banku u američkoj državi Delaver.

Ova vijest o kupovini američke banke donijela mu je prestižni upravljački posao u rodnom gradu u Kini, a njegovo preduzetničko iskustvo mediji su nazvali "legendarnim".

Kako je rekao, Lin je dvije godine ugovarao kupovinu Atlantik banke u Delaveru koja je 2008. bankrotirala u finansijskoj krizi, poslije 85 godina postojanja. Vodili su je Jevreji - za koje Kinezi vjeruju da posjeduju izvanredne preduzetničke vještine.

Njeno ime je, kako je rekao, promijenio u HSBC Federejšen konzorcijum, čime joj je dao dobar prizvuk, sličan imenu svjetskog giganta HSBC Holdings, dobro poznatog kineskoj javnosti. U banku je navodno uloženo 40 miliona dolara.

Linova priča je privukla toliku pažnju, da su novinari upoznati sa američkim bankarskim propisima ispitali legitimitet njegovih tvrdnji - i ustanovili da on ne samo da banku nije kupio, već da ona ne postoji.

Kupovina je imala poseban značaj jer je istovremeno služila kao simbol ekonomskog rasta Kine, a propadanja SAD-a.

U glavnim državnim novinama Pipols dejli, Lin je opisan kao oštrouman i vrijedan preduzetnik koji je, kao mladić prodavao dugmad, kasnije kupio rudnik bakra i zlata u Gani, i ulagao u trgovinu pirinčem u Kini. Ovaj profil kineskog "bankara" je i dalje na internetu.

Lin (41) je početkom juna zatvoren zbog prevare, a položaj mu je oduzet i predat državnoj upravi.

Njegov nagli uspon i pad ilustruju koliko se u Kini razvilo lažiranje - od kopiranja proizvoda, do cijelih institucija i karijera.

Prošle godine, zvaničnici su našli pet lažnih prodavnica američke kompjuterske firme Epl (Apple) u jugoistočnom gradu Kunming.

Prodavnice su u potpunosti imitirale američke, sa sve krivudavim stepeništem i osobljem u plavim majicama.

Prevare i u školstvu

Početkom ovog mjeseca, domaći mediji u istočnoj provinciji Šandong razotkrili su i jedan lažni univerzitet. Studenti koji nisu osvojili dovoljno bodova na prijemnom ispitu za upis na državne fakultete, dobijali su lažna pisma o prijemu na postojeći Šandonski institut za laku industriju.

Za četiri godine, studenti su uplatili po 30.000 juana (4.800 dolara), ali, kako navodi list Đinan tajms, nekoliko nedjelja pred kraj školovanja saznali su da neće dobiti diplome jer u školu nisu zvanično upisani. Zapravo su, bez svog znanja i pristanka, upisani na privatni kurs za koji se na institutu iznajmljuje prostor. Organizator tog kursa je naravno nestao.

Lažiranje nije neuobičajeno ni među studentima.

Zinč čajna, kineski ogranak sajta obrazovne mreže Zinch.com sa sjedištem u SAD, ocijenio je da je oko 90 odsto pisama sa preporukama upućenih američkim školama lažno, da je 70 odsto eseja pisao neko drugi, kao i da je polovina transkripta lažna. Zinč je do tih brojki došao na osnovu razgovora sa kineskim studentima, roditeljima i posrednicima.

Galerija

Bonus video: