Kina: Toksična živa u hrani za bebe

Nije iznešen tačan podatak koje su količine hrane za bebe kontaminirane i kako se uopšte desilo da se toksična živa nađe u njoj
0 komentar(a)
mlijeko, Foto: Shutterstock.com
mlijeko, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 18.06.2012. 12:11h

Kineska najveća mljekara , "Jili", povlači sa tržišta hranu za bebe za koju je utvrđeno da je zagađena visokim nivoom žive. Sa tržišta se povlači ova bebi formula proizvedena između novembra 2011. i maja ove godine.

Živa je izuzetno toksična i može da naškodi mozgu, srcu, bubrezima, plućima i imunološkom sistemu. U kompaniji "Jili" nisu iznijeli podatak koje su količine hrane za bebe kontaminirane i kako se uopšte desilo da se živa nađe u njoj.

S obziom na to da je otkriven ovaj slučaj, nadležni organi su pregledali 715 uzoraka hrane za bebe drugih proizvođača. Pokazalo da su svi analizirani proizvodi bezbijedni za upotrebu. Nije, međutim, analizirana hrana za bebe 20 kineskih firmi, jer su one u međuvremenu prestale da je proizvode, pišu mediji.

Nije sasvim jasno ni da li to ima veze sa slučajem kompanije "Jili" i zagađenje živom. Trenutno još 119 firmi proizvodi hranu za bebe u NR Kini, najmnogoljudijom zemlji na svijetu sa 1,35 milijardi stanovnika. Prema pisanjima medija, na sektoru mljekarstva u NR Kini skandali nisu rijetki.

Kritičari tvrde da su higijenski standardi propisani za mlječne farme u NR Kini među najnižim u svijetu, pa je, na primer, dozvoljeni nivo bakterija u mlijeku četiri puta veći nego u većini zapadnih zemalja.

Ima i optužbi da su vlasti u NR KIni, ne bi li zadovolile nagli porast potrošnje mlijeka u zemlji, popustiljive prema moćnoj industriji u tom sektoru, kojom dominiraju kompanije "Jili" i "Mengnju".

Bonus video: