Pilaj: Prevaziđite podjele i zaustavite nasilje u Siriji

Sirijske snage su na terenu danas nastavile da bombarduju pobunjenički grad Homs, a nastavljene su i vojne operacije u oblastima oko Damaska
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2012. 11:12h

Visoki komesar UN za ljudska prava Navi Pilaj pozvala je danas međunarodnu zajednicu da učini sve što je moguće kako bi odgovorni za nasilje u Siriji bili izvedeni pred lice pravde, uključujući i one koji su napali posmatrače UN.

Obraćajući se učesnicima 20. zasijedanja Savjeta za ljudska prava UN koje je danas počelo u Ženevi, Pilaj je pozvala međunarodnu zajednicu da "prevaziđe podjele i radi na tome da se okonča nasilje i kršenje ljudskih prava" u Siriji.

"Moramo takođe da učinimo sve što je u našoj moći da se na odgovornost pozovu oni koji čine nasilje, uključujući i one što su napali posmatrače UN", izjavila je bivša sutkinja Međunarodnog krivičnog suda.

Ona je još jednom pozvala režim u Damasku da prekine nasilje nad civilnim stanovništvom u Siriji

"Sirijska vlada mora odmah da prestane da koristi teško naoružanje i da prekine da bombarduje stambene četvrti, jer su to ratni zločini zločini", rekla je Pilaj

"Sirijska vlada mora odmah da prestane da koristi teško naoružanje i da prekinue da bombarduje stambene četvrti, jer su to zločini protiv čovječnosti i drugi ratni zločini", rekla je Pilaj.

Šef posmatračke misije UN u Siriji, general Robert Mod izjavio je u subotu da će ta misija biti privremeno suspendovana zbog sve većeg nasilja u zemlji.

Istovremeno, sirijske snage su na terenu danas nastavile da bombarduju pobunjenički grad Homs, a nastavljene su i vojne operacije u oblastima oko Damaska.

Prema podacima UN, od marta prošle godine, kad su počeli protesti protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, u Siriji je poginulo više od 10.000 ljudi.

Galerija

Bonus video: