Moskva: Pregovori o iranskom nuklearnom programu

Dvodnevni razgovori između Irana i šest svjetskih sila će biti nastavak neuspješnih razgovora, koji su se održali u Istanbulu i Bagdadu u posljednja dva mjeseca
1 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2012. 07:54h

Pregovori velikih sila i Irana koji su danas počeli u Moskvi, o spornom nuklearnom programu Teherana, odvijaju se u atmosferi koja "nije pozitivna", izjavio je jedan predstavnik iranske delegacije.

"Atmosfera do sada nije pozitivna. Glavni problem je utvrđivanje formata" (pregovora), rekao je taj iranski zvaničnik, ali i dodao da je riječ o "preliminarnoj" procjeni.

Šef iranske delegacije Said Džalili razgovara sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton koja je ujedno i izaslanik grupe 5+1 - SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka.

Očekuje se da će Teheran insistirati na svom pravu da obogaćuje uranijum i da će pokušati da izdejstvuje ublažavanje sankcija zapadnih država.

Zapad smatra da je Iran najteže pogođen međunarodnim embargom na izvoz nafte.

Ranije su zvaničnici UN-a izjavili da su dosadašnji razgovori sa Teheranom završili bez ikakvog napretka.

Zapad vjeruje da Iran pokušava da razvije nuklearno naoružanje, što Teheran konstantno opovrgava.

Teheran želi da zapadne zemlje ukinu embargo, uključujući i embargo EU na naftu, kao i mjere SAD-a protiv Centralne banke Irana; takođe želi i pravo na neometano obogaćivanje uranijuma

Razgovori između Irana i šest svjetskih sila – Velike Britanije, SAD, Kine, Rusije, Francuske i Njemačke – su počeli u 11:00 po lokalnom vremenu, piše "BBC".

Očekuje se da će šest svjetskih sila opet ponoviti svoja tri ključna zahtjeva, koje su imali i prošlih mjeseci.

Oni žele da Iran ograniči obogaćivanje uranijuma do 20 odsto, da proda svoje zalihe uranijuma koji je obogaćen na 20 odsto i da zatvore podzemna postrojenja u blizini grada Koma.

U zamjenu za navedeno, Iran bi dobio pomoć oko nuklearnih sigurnosnih mjera. Međutim, čini se da to Iranu nije dovoljno.

Postrojenje nuklearne elektrane u Bušeru

Teheran želi da zapadne zemlje ukinu embargo, uključujući i embargo EU na naftu, kao i mjere SAD-a protiv Centralne banke Irana.

Iran takođe želi i pravo na neometano obogaćivanje uranijuma.

Galerija

Bonus video: