Egipat: Kandidat Muslimanskog bratstva proglasio pobjedu

Šef Morsijevog izbornog štaba je izjavio da je Morsi osvojio 52,5% glasova, dok je za njegovog rivala Ahmada Šafika glasalo 47,5% birača
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2012. 07:28h

Izborni štab islamističkog Muslimanskog bratstva proglasio je danas pobjedu svog kandidata Mohameda Morsija na predsjedničkim izborima u Egiptu, ali tu pobjedu je odmah osporio njegov najveći rival, Ahmad Šafik, bivši premijer iz doba vladavine Hosnija Mubaraka.

"Doktor Mohamed Morsi je prvi predsjednik republike koga je izabrao narod", saopštila je Partija slobode i pravde što je političko krilo Muslimanskog bratstva na čijem je čelu Morsi.

Šef njegovog izbornog štaba Ahmad Abdelati izjavio je novinarima da je Morsi osvojio 52,5 odsto glasova, dok je za njegovog rivala Ahmada Šafika glasalo 47,5 odsto birača.

To su rezultati na osnovu prebrojavanja glasova sa 98 odsto biračkih mjesta.

"U potpunosti odbacujemo" te informacije, izjavio je šef izbornog Šafikovog štaba, dodajući da je "iznenađen bizarnim ponašanjem (suparničkog tabora) koji se sastoji u tome da se izvrću izborni rezultati"

Te informacije je odmah odbacio izborni štab Ahmeda Šafika, penzionisanog generala vojske koja drži svu vlast u Egiptu u posljednjih godinu dana.

"U potpunosti odbacujemo" te informacije, izjavio je šef izbornog Šafikovog štaba Mahmud Barakeh, dodajući da je "iznenađen bizarnim ponašanjem (suparničkog tabora) koji se sastoji u tome da se izvrću izborni rezultati".

Ipak, bez obzira ko pobijedi na predsjedničkim izborima, najveću vlast u Egiptu će i dalje imati vojska, sve do raspisivanja novih parlamentarnih izbora.

Vojna vlast je u subotu raspustila parlament, što je naišlo na žestoko protivljenje Muslimanskog bratstva koje u tom domu ima većinu, ali i na otpor drugih političkih stranaka koje su učestvovale u revolucionarnom pokretu i zbacivanju bivšeg diktatora.

Generali, koji su faktički uveli vanredno stanje u zemlji, raspustili su parlament i nametnuli privremeni ustav koji im obezbjeđuje gotovo apsolutnu vlast u zemlji.

Na osnovu tih odluka, generali kontrolišu u potpunosti budžet, a sebi su dodijelili pravo da sami odrede ko će pisati tekst novog ustava, odnosno da odredi budućnost Egipta.

Galerija

Bonus video: