Preminuo Rodni King, čovjek zbog kojeg je gorio Los Anđeles

Od nereda u Los Anđelesu do danas, King je hapšen još 11 puta, zbog više krivičnih djela, od nasilja u porodici do gaženja pešaka
111 pregleda 0 komentar(a)
Rodni King, Foto: Bet.com
Rodni King, Foto: Bet.com
Ažurirano: 17.06.2012. 18:13h

Rodni King (47), čije je policijsko prebijanje pre dvadeset godina izazvalo najveće nemire u istoriji Los Anđelesa, pronađen je mrtav u svom domu u blizini tog kalifornijskog grada.

Prema prvim saopštenjima policije, nema naznaka da je ubijen.

Kako prenose američki mediji, King je pronađen na dnu svog bazena i na njegovom tijelu nije bilo tragova nasilja.

U Los Anđelesu je krajem aprila obijleženo 20 godina od nemira, kada je došlo do eksplozije nezadovoljstva crnog stanovništva, pošto je sud oslobodio krivice četvoricu bijelih policajaca koji su pretukli Kinga.

U šestodnevnim neredima koji su uslijedili, poginulo je više od 50 ljudi, preko dvije hiljade je povrijeđeno, spaljeno je više od tri hiljade prodavnica, a na kraju je na ulice Los Anđelesa izvedena američka Nacionalna garda, pošto policija nije bila u stanju da zaustavi nasilje.

Godinu dana kasnije je održano suđenje četvorici policajaca, zbog pritiska javnosti i organizacija za zaštitu ljudskih prava. Policajci Stejsi Kun i Lorens Pauel su osuđeni na po 30 mjeseci zatvora, dok su Tiodor Brizeno i Timoti Vind ponovo oslobođeni odgovornosti.

Sva četvorica policajaca su kasnije svojevoljno napustili policijsku službu, ili su dobili otkaz.

Rodniju Kingu je isplaćeno 3,8 miliona dolara, što je bila odšteta od grada Los Anđelesa, ali je on većinu para potrošio na neuspješan projekat muzičke izdavačke kuće koju je osnovao.

Od nereda u Los Anđelesu do danas, King je hapšen još 11 puta, zbog više krivičnih djela, od nasilja u porodici do gaženja pešaka.

Bonus video: