Izrael kažnjava građane koji pomažu imigrante

Ministarski odbor za izradu zakona je odobrio nacrt odredbe koja bi trebala omogućiti brže provođenje deportacija
0 komentar(a)
izbjeglice, Sirija, Foto: Washingtonpost.com
izbjeglice, Sirija, Foto: Washingtonpost.com
Ažurirano: 17.06.2012. 13:43h

Sve više i više izbjeglica iz afričkih zemalja smještaj i posao traži u Izraelu. Kako piše Dojče Vele, izraelska vlada priprema masovnu deportaciju ma hiljade ilegalnih imigranata, a uz to kažnjava Izraelce koji pomažu izbjeglicama.

Posljednjih godina, međutim, povećava se broj imigranata koji su u zemlju došli iz afričkih zemalja, prije svega iz Južnog Sudana, Obale Slonovače i Malija. Tri hiljade južnosudanskih izbjeglica prvi će biti deportovani.

S obzirom da je građanski rat u regiji završen i da izbjeglicama po povratku ne prijeti neposredna životna opasnost, odluku o deportovanju legalnom je proglasio jerusalimski Okružni sud, nakon čega su inicijativu prezeli inspektori Službe za strance. Na jugu Izraela, u blizini Eilata, u tri su sata ujutro, na putu do posla, uhapšena tri Južnosudanca, zbog čega se mnoge izbjeglice sada sakrivaju.

"Sada sjedim kod kuće. Otpušteni smo", kažu.

Ministarski odbor za izradu zakona juče je odobrio nacrt odredbe koja bi trebala omogućiti brže provođenje deportacija. Osim toga, svim Izraelcima koji bi takozvane ilegalne izbjeglice zapošljavali ili im pružali smještaj prijeti petogodišnja zatvorska kazna. Zakon bi trebli poštovati i za Palestinci koji se u Izraelu nalaze ilegalno, prenosi Dojče Vele.

"Izbacite afričke uljeze"

U Izraelu živi približno 60.000 afričkih izbjeglica, uglavnom u Eilatu i Tel Avivu. Dolaze iz Sudana, odnosno darfurske regije pogođene građanskim ratom, kao i iz Etiopije, Eritreje i drugih zemalja.

Proteklih sedmica je na jugu Tel Aviva protestovalo na hiljade Izraelaca i zahtijevale da se iz zemlje izbace afrički, kako su ih nazvali, „uljezi“.

Proteklih sedmica je na jugu Tel Aviva protestovalo na hiljade Izraelaca i zahtijevale da se iz zemlje izbace afrički, kako su ih nazvali, „uljezi“

Od tada je Izraelska vlada, odnosno prvenstveno ministar unutrašnjih poslova Eli Jišai, najavila deportaciju desetaka hiljada Afrikanaca. Jišai je na vojnom radiju opovrgavao da izbjeglicama iz Eritreje u njihovoj zemlji prijeti progon.

"Ne prihvaćam to što kažu u Eritreji. UN će opet i opet provjeriti što se zapravo događa. Organizacije za ljudska prava ne bi smjele da govore takve stvari samo kako bi državu preplavile ilegalnim imigrantima. Mogu im jasno poručiti: Situacija u Eritreji sigurnija je nego li u Sderotu i na jugu Izraela", kazao je ministar.

Izgradnja internacijskog logora

Vladajući političari uvijek iznova opovrgavaju navode da Afrikanci u Izrael useljavaju zato što im u njihovoj domovini prijeti progon ili građanski rat.

Izraelska vlada naredila je da se u međuvremenu izgradi internacijski logor u pustinji Negev, odnosno šatorsko naselje u kojem će biti sakupljene ilegalne izbjeglice. Osim toga, na granici s Egiptom se grade barijere koje bi trebale otežati ulazak u Izrael, piše Dojče Vele.

Bonus video: