Lavrov: Ne razgovaramo o odlasku Asada sa vlasti

Lavrov je izjavio da Rusija ne štiti režim Asada, kao i da je njegov režim počinio mnogo grešaka, ali da se protivi nasilnoj smjeni vlasti u Siriji.
0 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Guardian
Sergej Lavrov, Foto: Guardian
Ažurirano: 15.06.2012. 18:22h

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov negirao je da Moskva vodi pregovore o odlasku sa vlasti sirijskog predsjednika Bašara Al Asada, jer kako je rekao to je u suprotnosti sa stavom Rusije prema kojem o sudbini Sirije treba da odlučuju njeni građani.

"Pročitao sam danas u nekim izvještajima da je portparol Stejt departmenta Viktorija Nuland rekla nešto u smislu da će SAD i Rusija da razmotre političku transformaciju u Siriji poslije odlaska Asada. Ako je to stvarno rečeno, onda to nije istina. Takvi razgovori se ne vode i ne mogu se voditi, jer su suprotni našem stavu", rekao je Lavrov.

On je istakao da je stav Rusije da "ne odlučuje umjesto sirijskog naroda", kao i da se Moskva protivi međunarodnoj konferenciji o Siriji na kojoj bi se prejudicirao ishod političkih procesa u toj zemlji. "Mi to ne možemo da prihvatimo. Rješavanje svoje sudbine i sudbine svoje zemlje, treba da preuzmu sami Sirijsci bez ikakvog miješanja spolja", istakao je šef ruske diplomatije.

Lavrov je rekao da se nada da Savjet bezbjednosti UN-a neće da odobri vojnu akciju u Siriji, a da SAD neće djelovati bez odluke SB UN, dodajući da "nije čuo" da administracija SAD ozbiljno govori o upotrebi sile protiv Sirije. Prema njegovim riječima šansu sa održivi demokratski razvoj Sirije pruža mirovni plan specijalnog izaslanika UN Kofija Anana i "tu mogućnost ne bi trebalo propustiti".

Vašington je ranije ovog mjeseca saopštio da bi direktne konsultacije sa Moskvom mogle da dovedu do političkih promjena u Siriji, ali da SAD takve konsultacije obavlja i sa drugim državama.Tu tvrdnju odmah je demantovao zamjenik ministra spoljnjih poslova Rusije Mihail Bogdanov.

Stavovi Moskve i Vašingtona povodom Sirije oprečni su, a najsvežija komunikacija između dvije zemlje obilježena je razmjenom optužbi i međusobnim demantijima.

Ministarstvo spoljnjih poslova Rusije danas zvanično je negiralo tvrdnje američkog državnog sekretara Hilari Klinton da Moskva isporučuje sirijskim vlastima borbene helikoptere, dok je Vašington ranije odbacio tvrdnje da snabdijeva oružjem sirijske pobunjenike.

Lavrov je ranije izjavio da Rusija ne štiti režim Asada, kao i da je njegov režim počinio mnogo grešaka, ali da se protivi nasilnoj smjeni vlasti u Siriji. U sukobima pobunjenika i vladinih snaga u Siriji, koji traju od marta prošle godine, poginulo je oko 14.000 ljudi, dok je više od milion otišlo u izbjeglištvo.

HRV: Seksualna zlostavljanja ljudi od strane sirijskih snaga

"Napadi nisu limitirani samo na zatvore. Vladine snage i pripadnici provladine milicije šabiha su seksualno napadali žene i djevojčice tokom upada i pretresa kuća", kaže se u saopštenju HRV-a.

HRC navodi da je razgovarao sa 10 bivših zatvorenika uključujući i dvije žene koji su opisali kako su seksualno zlostavljani. "Bilo je silovanja, penetracije raznim predmetima, seksualnog pipkanja, prisiljavanja na golotinju, elektrošokova i udaranja po genitalijama", kaže se u saopštenju.

Mnogi očevici su ispričali da su bili u zatvoru zbog političkog aktivizma, ali su mnogi rekli da su razlozi njihovog hapšenja nejasni i da su zatvorenici blili zlostavljani. "Seksualno nasilje u zatvoru je jedno od brojnih užasavajućih oružja iz arsenala za mučenje sirijske vlade i sirijske bezbjednosne snage ga redovno koriste da bi ponizili i degradirali potpuno nevine zatvorenike", izjavila je direktorka HRV za Bliski istok Sara Li Vitson.

"Napadi nisu limitirani samo na zatvore. Vladine snage i pripadnici provladine milicije šabiha su seksualno napadali žene i djevojčice tokom upada i pretresa kuća", kaže se u saopštenju HRV-a.

Žrtve često iz stida, straha i srama ne smiju da prijave napade kako njihove porodice ili drugi članovi zajednice ne bi saznale za ono što im se dogodilo.

Dodaje se da žrtve seksualnog zlostavljanja imaju ograničen pristup medicinskom i psihološkom liječenju kod kuće pa čak i kao izbjeglice u susjednim zemljama zbog "tabua seksualnog zlostavljanja i straha da ne budu žrtve tzv. zločina iz strasti", prenosi AFP.

HRV navodi da nema dokaze da su visoki oficiri naređivali vojnicima da čine seksualno nasilje ali mnogi su prijavili da je bilo napada "kada su komandujući oficiri znali ili trebali znati da su u toku zločini", na primjer u pritvornim centrima, ali da nikada nije preduzeta neka akcija da se istraže ili kazne vladine snage i šabiha, ili pak da se spriječe u činjenju takvih akcija.

Bonus video: