Raspušta se egipatski parlament

Vrhovni sud je odlučio da posljednji premijer svrgnutog predsjednika Hosnija Mubaraka može da ostane u trci na predsjedničkim izborima
0 komentar(a)
Egipat, izbori, Foto: Reuters
Egipat, izbori, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.06.2012. 16:42h

Egipatski Vrhovni sud naredio je raspuštanje parlamenta, odlukom da su izbori na kojima su prije šest mjeseci većinu mjesta osvojili islamisti bili neustavni.

Prema odluci suda, jedna trećina poslaničkih mjesta dodijeljena je nelegalno. Kao rezultat, "sastav cijelog parlamenta je nelegalan i, sledstveno tome, on nije pravno utemeljen", navodi se u saopštenju suda.

Objašnjenje suda prenijela je egipatska zvanična novinska agencija a agenciji Asošiejted pres potvrdio ga je jedan od sudija Vrhovnog suda, Maher Sami Jusuf. Kao rezultat odluke, održaće se novi parlamentarni izbori, za svih 498 mjesta.

Odluka je proistekla iz presude nižeg suda, koji je odlučio da je prekršen princip jednakosti kada su predstavnici stranaka popunili trećinu mjesta u parlamentu, koja je bila namijenjena nezavisnim poslanicima. Za dvije trećine mjesta sporili su se predstavnici stranaka.

Muslimansko bratstvo i drugi islamisti imaju najviše da izgube u predstojećim izborima. Bratstvo je na parlemantarnim izborima u novembru osvojilo skoro polovinu mjesta, dok su ultrakonzervativni Salafiti imali 20 odsto. Mnoga od njih spadala su u ona namijenjena nezavisnim poslanicima.

Vrhovni sud je takođe odlučio da posljednji premijer svrgnutog predsjednika Hosnija Mubaraka može da ostane u trci na predsjedničkim izborima.

Ovog vikenda, Šafik će se suočiti sa predstavnikom Muslimasnkog bratstva Mohamedom Morsijem. Sporno pitanje njegove kandidature bila je ustavnost zakona po kome je svim visokim zvaničnicima Mubarakovog režima zabranjeno da se bave politikom sledećih 10 godina.

Bonus video: