Tunis: Zabranjene demonstracije islamista

Salafisti su pozvali na demonstracije u znak protesta protiv "napada na svete vrijednosti" islama koji je, kako vjeruju, izazvala jedna kontroverzna izložba
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2012. 15:13h

Tunisko ministarstvo unutrašnjih poslova je zabranilo javna okupljanja zbog poziva islamista da održe demonstracije u znak podrške "svetim vrijednostima" islama.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova nije dozvolilo održavanje nijednog protestnog skupa", rekao je portparol ministarstva Kaled Taruš, dodavši da "će se zakon primijeniti protiv svih oblika nasilja...

Neki pozivi na nasilje kruže po Fejsbuku".

Vehabije su u nedjelju izvršili napad na galeriju u predgrađu Tunisa La Marsa, u kojoj se održavala umjetnička izložba koju su oni smatrali uvrijedljivom po islam, a u ponedjeljak su napali policijske stanice, spalivši nekoliko njih

Nekoliko krila ultrakonzervativnog pokreta salafista (vehabija) je tokom nedjelje pozvalo na demonstracije nakon molitve u petak, u znak protesta protiv "napada na svete vrijednosti" islama koji je, kako vjeruju, izazvala jedna kontroverzna izložba.

Salafisti, koji slijede puritansko (i mnogim muslimanima neprihvatljivo) tumačenje islama, u nedjelju su izvršili napad na galeriju u predgrađu Tunisa La Marsa, u kojoj se održavala umjetnička izložba koju su oni smatrali uvrijedljivom po islam, a u ponedjeljak su napali policijske stanice, spalivši nekoliko njih.

Nakon toga su uslijedili nemiri širom zemlje, od ponedjeljka do srijede, u kojima je poginula jedna osoba, a povrijeđeno 65 policajaca, podsjeća AFP.

Islamistički pokret Enahda, koji dominira u vladi i parlamentu, pozvao je juče na "miran protestni marš za odbranu revolucije i svetih vrlina".

I ovaj marš je, kako je naveo Taruš, takođe zabranjen.

Galerija

Bonus video: