Asadove snage ušle u Hafu, planinsko uporište pobunjenika

Iz vlade poručuju da je Hafa "očišćena od terorista" i da se mir vratio u taj planinski grad. Međunarodna zajednica strahuje da je to "čišćenje" zapravo masakr
2 komentar(a)
Ažurirano: 13.06.2012. 19:19h

Vojne snage predsjednika Bašara al-Asada zauzele su grad Hafu na zapadu Sirije. U grad su ušli nakon žestokih borbi s pobunjenicima koji su do sada Hafu smatrali jednom od svojih važnijih uporišta. Iz vlade poručuju da je Hafa "očišćena od terorista" i da se mir vratio u taj planinski grad.

Međunarodna zajednica strahuje da je to "čišćenje" zapravo masakr, a sirijska opozicija takođe strahuje da će se Asadove pristalice iživljavati nad stanovnicima Hafe.

UN-ovi posmatrači još su juče pokušali da dođu do Hafe kako bi utvrdili stvarno stanje u gradu, ali su morali da odustanu od tog plana kada je iz nepoznatog smjera zapucano po njima, javlja BBC.

I jedna i druga sukobljena strana odbijaja da prizna da se u Siriji vodi građanski rat. Asad tvrdi da se njegove snage bore protiv terorista, dok pobunjenici tvrde da samo pokušavaju da odbrane svoju mirnu pobunu.

Za jedan dan na sjeveru Sirije poginule najmanje 72 osobe

Najžešći sukobi dogodili su se u sjevernoj pokrajini Alepo, gdje je u napadima režimske vojske ubijeno 19 ljudi, uključujući 13 žena i djece, navela je sirijska organizacija za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u Londonu. "Tijela žene i njeno petoro djece, koji su oteti u ponedjeljak uveče, pronađena su u selu Kustal Muktar", u pokrajini Alepo, navodi se u saopštenju.

Organizacija dodaje i da su među poginulima 24 vojnika, prenio je Frans pres. U centralnoj pokrajini Homs poginulo je 18 ljudi, dok je u okolini Damaska jedna osoba preminula pošto su je vojnici prethodno mučili. Istovremeno, 13 ljudi ubijeno je tokom noći između ponedjeljka i utorka, u istočnoj oblasti Deir Ezor.

Sirijski Nacionalni savjet, glavna opoziciona koalicija, osudila je napade vojske kao "divljačke" i optužila režim za "slijepo masakriranje" civila, uključujući žene i djecu.

Galerija

Bonus video: