Predsjednik Tunisa osuđen na 20 godina zarvora

Ben Ali, koji se nalazi u egzilu u Saudijskoj Arabiji, proglašen je krivim za "posticanje nereda, ubijanje i pustošenje"
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.06.2012. 13:52h

Vojni sud u Tunisu osudio je danas u odsustvu svrgnutog predsjednika Zin el Abidina Ben Alija na 20 godina zatvora na osnovu brojnih optužbi, uključujući podsticanje na ubijanje, prenijela je novinska agencija TAP.

Ben Ali, koji se nalazi u egzilu u Saudijskoj Arabiji, proglašen je krivim za "posticanje nereda, ubijanje i pustošenje", navedeno je u sudskoj presudi, donijetoj po optužbi za ubistvo četvorice mladih demonstranata, ustrijeljenih u istočnom gradu Uardanin polovinom januara prošle godine, prenio je AFP.

Četvorica demonstranata ubijena su dok su pokušavali da spriječe bjekstvo Ben Alijevog nećaka Kaisa, dan pošto je i sam bivši predsjednik pobjegao iz zemlje 14. januara.

Rođaci žrtava optužili su bezbjednosni aparat da je naložio policiji da otvori vatru na grupu ljudi, a povodom istog incidenta sud je odredio kazne zatvora od pet do deset godina, nekima u odsustvu, za nekoliko pripadnika bezbjednosnih snaga.

I vojni tužilac traži smrtnu kaznu za bivšeg diktatora zbog sličnog incidenta, u kojem je najmanje 22 ljudi ubijeno tokom prodemokratskih protesta u gradovima Tala i Kaserin.

U višenedjeljnim demonstracijama koje su počele u decembru 2010. godine, zbačen je jedan od najukorijenjenijih autokratskih režima u arapskom svijetu, a protesti su doveli i do demokratskih izbora u oktobru, kada je na vlast došla umjerena islamistička partija.

Zbacivanje Ben Alijevog režima bila je prva domina u talasu protesta koji je postao poznat kao "arapsko proleće" i koji još uvek zapljuskuje taj region.

Ben Ali je suočen sa brojnim sudskim procesima i već je osuđen na više od 66 godina zatvora na osnovu niza drugih optužbi, uključujući nedozvoljenu trgovinu i pronevjeru. Protiv njega i njegove supruge izdata je međunarodna potjernica, ali saudijske vlsti nijesu odgovorile na tuniske zahtjeve za izručenje, podsjeća francuska agencija.

Bonus video: