Vođa Al Kaide pozvao Tunižane na ustanak

Vođa Al-Kaide, Ajman Al-Zavahiri, je pozvao u ponedjeljak Tunižane da ustanu protiv vladajuće islamističke partije u toj zemlji, pošto je usvojila ustav koji nije zasnovan na islamskom šarijatskom zakonu
0 komentar(a)
Al Zavahiri, Foto: Youtube
Al Zavahiri, Foto: Youtube
Ažurirano: 12.06.2012. 18:56h

U audioporuci objavljenoj na mreži internet sajtova Al Kaide, vođa ove grupe, Ajman Al-Zavahiri, je rekao da su vođe partije Enahda (preporod), umjerene grupe islamista koja je oformila Vladu nakon izbora u oktobru, prekršile islamsko učenje prihvatajući ustav koji nije uvažio šerijat kao jedini izvor zakonskih propisa.

"Ustanite da podržite vaš šerijat i podstičite narod na narodni ustanak, podstičite ih da brane šerijat i recite im o zavjeri koja se vodi protiv islama", naveo je Zavahiri u poruci naslovljenoj "Narode Tunisa, podrži šerijat".

Ajman Al-Zavahiri je preuzeo ulogu vođe Al-Kaide nakon što je njen osnivač Osama bin-Laden ubijen u maju prošle godine.

Arapsko proljeće

Al-Zavahiri je umjerene islamiste, koji ne uvažavaju šerijat, uporedio sa "bolnicom koja nema ništa sa liječenjem, ili sa apotekom koja nema ništa sa prodajom ljekova, ili sa vojskom koja nije zainteresovana za borbu".

On je Enahdu optužio da ne poštuje islamska pravila kako bi se dodvorila Zapadu i Zalivskim zemljama.

"Oni su izmislili islam koji odgovara američkom Stejt departmentu, EU i šeicima iz Zaliva. To je islam koji dozvoljava postojanje kockarnica, nudističkih plaža, zelenaštvo i sekularne zakone", naveo je on u poruci.

Tunižani su u decembru 2010. godine svrgli s vlasti dugogodišnjeg predsjednika Zinu Al-Abidina bin Alija i izazvali ustanak "arapsko proljeće" širom arapskog svijeta.

Bonus video: