Sirija: Djecu koriste kao živi štit

Predstavnik Ujedinjenih nacija kazao je da djecu svakodnevno muče i ubijaju, kao i da ih koriste na prvoj liniji fronta kao živi štit
5 komentar(a)
Sirija, izbjeglice, Foto: AFP
Sirija, izbjeglice, Foto: AFP
Ažurirano: 12.06.2012. 12:02h

Prema izvještaju UN-a sirijske trupe u toj zemlji muče djecu i koriste ih kao živi štit, piše BBC.

Predstavnik Ujedinjenih nacija kazao je da djecu svakodnevno muče i ubijaju, kao i da ih koriste na prvoj liniji fronta kao živi štit.

Predstavnica UN-a Radika Komarasvami kazala je za BBC da se njen tim vratio iz Sirije sa užasnim izvještajima. Ona je kazala da nikad nije vidjela nešto takvo u životu, da djeca u Siriji ne samo da nijesu pošteđena sukobo, već da su često i direktne mete.

"Mnogi bivši vojnici pričali su da su vidjeli ubijanje djece" kazala je ona. "Čuli smo i vidjeli da je mnogo djece ubijeno i mučeno, na nekima možete i vidjeti tragove torture. Takođe smo čuli da djecu stavljaju na tenkove i koriste ih kao štitove da ne bi na njih pucali" kazala je Komarasvami.

Ona je kritikovala i oslobdilačku armiju koja, kako kaže regrutuje djecu. "Daju im zadatke bolničara i slično, ali ih svakako izlažu opasnostima na frontu" rekla je ona.

Izvještaj UN-a sadrži detalje napada na selo Ain l' Aruz, u kojima se navodi da su djeca na silu odvođena od kuće i korištena kao živi štitovi za vosjku tako što su ih postavljali na prozore autobusa kojima se prevoze vojnici.

U izvještaju se takođe navodi da su zabilježeni slučajevi prebijanja djece, bičevanja teškim električnim kablovima, gašenja cigareta na njihovim tijelima, kao i mučenja elektrošokovima.

Bonus video: