Milioni ljudi u Sjevernoj Koreji hronično gladno

Skoro svako treće dijete mlađe od pet godina je zaostalo u razvoju, niže je od druge djece svog uzrasta, zbog neuhranjenosti
2 komentar(a)
Sjeverna Koreja Kim umro, Foto: Reuters
Sjeverna Koreja Kim umro, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.06.2012. 10:56h

Milioni stanovnika Sjeverne Koreje pate od hroničnog nedostatka hrane i loše zdravstvene zaštite, zbog čega je jedno od troje deče zaostalo u razvoju i nema znakova reformi koje bi to promijenile uz pomoć većeg ekonomskog razvoja, saopštile su Ujedinjene nacije.

Oko 16 miliona ljudi, dvije trećine populacije, zavisi od državne raspodjele hrane i pogođeno je različitim stepenima hroničnog nedostatka hrane, objavljeno je u zajedničkom izvještaju šest agencija UN koje rade u Severnoj Koreji.

Skoro svako treće dijete mlađe od pet godina je zaostalo u razvoju, niže je od druge djece svog uzrasta, zbog neuhranjenosti, navodi se u izvještaju. Sistem zdravstvene zaštite je u "lošem stanju" pogođen stalnim isključenjima struje i sa samo 30 odsto od potrebnih najosnovnijih lijekova.

Sjeverna Koreja je jedina zemlja regiona Azije i Pacifika koja neće ostvariti zadate ciljeve milenijumskog razvoja u smanjenju smrtnosti djece, poboljšanju materinskog zdravlja i iskorijenjivanju zaraza, kaže se u izvještaju.

Nedovoljan pristup čistoj vodi i loši sanitarni uslovi, zajedno s lošom higijenom, su glavni razlozi za visok stepen rasprostranjenosti diareje među djecom mlađom od pet godina, prenio je AFP.

U izvještaju se navodi da sve češće prirodne nesreće kao što su poplave i klizišta, zbog krčenja šuma, predstavljaju ozbiljne prijetnje za živote ljudi.

Ujedinjene nacije su ukazale da se rješenje pitanja nedostatka hrane može riješiti samo promenom vladine politike, ali su i naglasile da i humanitarna pomoć spasava živote.

Poručeno je, takođe, da UN ove godine treba 198 miliona dolara za aktivnosti u Sjevernoj Koreji, a da je manje od 40 odsto donirano do maja mjeseca.

I dok "trenutno nema znakova" da će vlasti preuzeti bilo koju od strukturnih reformi potrebnih za podsticanje privrednog rasta, one su počele da javno priznaju postojanje ozbiljnog nedostatka hrane, navele su UN.

U januaru 2011. po prvi put u sedam godina urađen je zvaničan zahtjev za pomoć u hrani. Međutim, na Sjeveru i dalje postoje ograničenja za pristup humanitarnih radnika.

"Vlada često postavlja neprihvatljiva ograničenja za pristup" koje traže humanitarne organizacije, kaže se u izveštaju.

Bonus video: