Mubark dva puta reanimiran

Svrgnuti egipatski predsjednik pati od teške depresije, visokog pritiska i teškoće sa disanjem
1 komentar(a)
Hosni Mubarak, Foto: Rojters
Hosni Mubarak, Foto: Rojters
Ažurirano: 12.06.2012. 08:16h

Zdravstveno stanje bivšeg predsednika Egipta Hosnija Mubaraka se pogoršalo u zatvoru. Ljekari su morali da koriste defibrilator kako bi ga vratilili u život.

Mubarak, koji je osuđen na doživotnu robiju, kako prenose agencije pozivajući se na ljekare, u ponedjeljak je dva puta reanimiran. Njemu je u dva navrata stalo srce, zbog čega su ljekari morali da koriste defibrilator.

"Jednom je pri svijesti, potom bez svijesti, i odbija hranu", rekao je jedan od ljekara koji je istakao da Mubarak pati od teške depresije, visokog pritiska i teškoće sa disanjem.

Mubarak je, kako je saopšteno iz zatvora Tora, i u nedjelju u više navrata izgubio svijest. Zbog toga egipatske vlasti razmatraju prebacivanje Mubaraka u bolnicu, što zahtijeva njegova porodica.

Od izricanjaj presude Mubarak se nalazi u stacionaru zatvora Tora, a prethodno je bio smješten u jednoj bolnici, a njegovo zdravstveno stanje se pogoršalo prebacivanjem iz bolnice u zatvor.

Pogoršano zdravstveno stanje Mubaraka uslijedilo je u vrijeme političke neizvijesnosti u Egiptu kada se bivši premijer iz njegove stranke suočava sa islamistima na izborima.

"On svima zadaje glavobolju“, rekao je Ahmed Badavi liberalni aktivista koji je učestvovao u svrgavanju Mubaraka. Svakodnevno, prema njegovim riječima, se pojavljuju glasine da je umro.

Bivši egipatski predsjednik upozorio je svjetske lidere i nevladine organizacije da nove vlasti žele da ga ubiju u zatvoru, prenio je njegov advokat agenciji AP.

"Apelujem preko Agencije Asošijetet pres svim svetskim liderima i nevladini organizacijama - spasite Mubaraka", poručio je njegov advokat Farid al Dib, dodavši da je Mubarakovo stanje veoma kritično.

Mubaraku, koji se devet dana nalazi u zatvorskoj bolnici, 6. juna se stanje pogoršalo i ljekari su morali u pet navrata da upotrebe respirator da bi mu pomogli da ponovo uhvati vazduh.

Bivši egipatski predsjednik i njegov ministar unutrašnjih poslova Habib al-Adli osudjeni su 2. juna u Kairu na doživotni zatvor zbog ubistva demonstranata tokom prošlogodišnjih masovnih protesta, dok su šestorica bivških komandanata policije oslobođeni.

Bonus video: