Tramp potvrdio da sjevernokorejski zvaničnik dolazi u Njujork

Kim Jong Čol je bivši šef sjevernokrejske vojne obavještajne službe i sada zamjenik predsjednika centralnog komiteta sjevernokorejske vladajuće stranke zadužen za međukorejske odnose
0 komentar(a)
Donald Tramp, Kim Džong Un, Foto: Beta/AP
Donald Tramp, Kim Džong Un, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 29.05.2018. 11:36h

Predsjednik SAD Donald Tramp je potvrdio da je visoki sjevernokorejski zvaničnik Kim Jong Čol na putu za Njujork radi razgovora o predstojećem sastanku američkog predsjednika sa sjevernokorejskim vođom Kim Džong Unom.

Tramp je u Tviter danas napisao "Sklopili smo sjajan tim za naše razgovore sa Sjevernom Korejom. Sastanci se sada održavaju u vezi Samita i više. Kim Jong Čol, potpredsjednik Sjeverne Koreje sada se uputio ka Njujorku. Solidan odgovor na moje pismo, hvala".

Južnokorejska agencija Jonhap javila je da je vidjela sjevernokrojeskog zvaničnika Kim Jong Čola na spisku putnika na letu iz Pekinga za Vašington, gdje bi mogao da učestvuje na razgovorima o pripremi mogućeg samita Tramp-Kim Džong Un.

Kasnije je agencija javila da je Kim Jong Čol promijenio let i da treba da otputuje u sredu iz Pekinga za Njujork.

Kim Jong Čol je bivši šef sjevernokrejske vojne obavještajne službe, a sada je potpredsjednik Centralnog komiteta sjevernokorejske vladajuće stranke, zadužen za međukorejske odnose.

Tramp je prošlog četvrtka objavio da odustaje od istorijskog samita sa sjevernokorejskim vođom planiranog za 12. juni u Singapuru, navodeći kao razlog neprijateljske sjevernokorejske izjave, ali je potom rekao da bi sastanak ipak mogao da se održi.

Južnokorejsii predsjednik Mun Džae-in sastao se u subotu s Kim Džong Unom u nastojanju da održi planove za taj sastanak na vrhu.

Bonus video: