Predsjednik Svjetske banke: Čavesovom režimu su dani odbrojani

Robert Zelik je pozvao je J. Ameriku da iskoristi "priliku" i od kontinenta načini "demokratski" region, prostor za "razvoj i dostojanstvo", a ne "državne udare i kokain"
5 komentar(a)
Ažurirano: 08.06.2012. 16:17h

Predsjednik Svjetske banke Robert Zelik ocijenio je da su za režim venecuelanskog predsjednika Uga Čavesa dani "odbrojani" i da, bez njegove podrške, ni vlade Kube i Nikaragve neće uspjeti da ostanu na vlasti.

"Čavesovi dani su odbrojani.

A, ako subvencije Kubi i Nikaragvi prestanu da dolaze, ti režimi će biti u teškoćama.

Demokrate Latinske Amerike - ljevice, centra i desnice" - treba da se pripreme", kazao je Zelik u Vašingtonu, na svečanosti povodom 30. godišnjice centra za Interamerički dijalog.

"Ako subvencije Kubi i Nikaragvi prestanu da dolaze, ti režimi će biti u teškoćama. Demokrate Latinske Amerike - ljevice, centra i desnice" - treba da se pripreme", kazao je Zelik

"Pozivi na uspostavljanje demokratije i prestanak zastrašivanja, povratak poštovanju ljudskih prava, pravični izbori i vladavina prava, treba da se upute svim prijestonicama", dodao je Zelik.

Čavesova vlada je glavni saveznik Nikaragve od povratka na vlast ljevičarskog predsjednika Danijela Ortege 2007. godine, a Venecuela, proizvođač nafte i članica OPEC-a, istovremeno Kubi šalje 100.000 barela nafte dnevno.

Zelik, koji će otići sa čela Svjetske banke krajem ovog mjeseca, pozvao je Latinsku Ameriku da iskoristi "priliku" i od američkog kontinenta načini "demokratski" region, prostor za "razvoj i dostojanstvo", a ne "državne udare i kokain".

Galerija

Bonus video: