Ehud Barak priznao sajber operacije Izraela

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak oglasio se prvi put povodom "sajber operacije" Izraela, navodeći da je za razliku od konvencionalnog rata, u sajber ratu mnogo važnije investirati u odbranu nego ofanzivu
3 komentar(a)
Ehud barak, Foto: Rojters
Ehud barak, Foto: Rojters
Ažurirano: 07.06.2012. 17:48h

"Naš cilj sa sajber odbranom, koja je važnija i teža komponenta, je da spriječimo štetu", kazao je Barak juče na konferenciji na Univerzitetu u Tel Avivu.

On je, međutim, istakao potrebu da Izrael bude i proaktivan u sajber ratu i da iz defanzivnog stava pređe u sveobuhvatni bezbjednosni pristup.

"Mi treba da pređemo na proaktivni sistem u kome ne samo reagujemo na napade. Spremamo se da budemo u prvoj liniji fronta sajber bitke širom svijeta i u civilnim i u bezbjednosnim sistemima", kazao je Barak.

Njegova izjava uslijedila je nakon što su na vebsajtu izraelske armije objavljene sajber operacije. Tamo je napisano da su te operacije usmjerene na "sakupljanje informacija, odbranu i tajne vojne operacije".

Iran je krajem prošlog mjeseca optužio Izrael da stoji iza virusa "Flejm" koji je napao i poharao komjuterske sisteme u toj zemlji, podsjećaju izraelski mediji. Eksperti su ocijenili da je taj virus jedan od najusavršenijih do sada i da se na osnovu raspoloživih podataka može zaključiti da iza njega stoji neka od država sa visoko razvijenom tehnologijom, kao i da je puno rada i znanja uloženo u ovaj hakerski program.

Barak je rekao da kao što neprijatelj razvija rakete "sajber donosi asimetričan razvoj do ranije neslućenih razmera".

"Jedan jedini haker može da nanese ogromnu štetu ekonomskim ili nacionalnim sistemima", naveo je Barak, upozorivši da je "slobodan svijet pod prijetnjom iranskog terora, buntovnih država i organizovanog kriminala".

Bonus video: