Putin: Rusija podržava iranski nuklearni program

"...Ali, želim da naglasim da govorimo o mirnodopskom korišćenju atomske energije", rekao je Putin u razgovoru u Pekingu sa iranskim predsjednikom Ahmadinežadom
2 komentar(a)
Ažurirano: 07.06.2012. 12:48h

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da Moskva podržava nuklearni program Irana sve dok je mirnodopski.

"Uvijek smo podržavali pravo iranskog naroda na savremene tehnologije, uključujući mirnodopsko korišćenje atomske energije.

Ali, želim da naglasim da govorimo o mirnodopskom korišćenju atomske energije", rekao je Putin u razgovoru u Pekingu sa iranskim predsjednikom Mahmudom Ahmadinežadom.

"Vi znate naš stav.

"Mi smo privrženi neširenju oružja za masovno uništavanje, ali smo upoznati s vašim stavom, prema kojem Iran ne radi na razvoju nuklearnog oružja, i mi polazimo upravo od toga", kazao je Putin prilikom susreta s Ahmadinedžadom

Mi smo privrženi neširenju oružja za masovno uništavanje, ali smo upoznati s vašim stavom i stavom cijelog iranskog rukovodstva, prema kojem Iran ne radi na razvoju nuklearnog oružja, i mi polazimo upravo od toga", dodao je Putin.

Dvojica lidera su, na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju, razgovarala o bilateralnim odnosima i mogućnostima za njihovo unaprijeđenje, prenijele su agencije.

"Vjerujem da u najmanje jednoj oblasti - ekonomskoj saradnji - možemo da uradimo mnogo više", ocijenio je Putin i podsjetio na uspješnu saradnju Rusije i Irana u izgradnji iranske nuklearne elektrane Bušer.

Putin je u Pekigu, gdje učestvuje na samitu Šangajske organizacije, koja okuplja Kinu, Rusiju i zemlje centralne Azije, razgovarao i sa avganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem.

Zapad strahuje da Teheran, pod plaštom civilnog nuklearnog programa, pokušava da proizvede atomsku bombu, što iranske vlasti odlučno demantuju, tvrdeći da je program namijenjen za proizvodnju struje.

Izgrađena u saradnji sa Rusijom: Iranska nuklearna elektrana Bušer

Savjet bezbjednosti UN uveo je dosad Iranu četiri runde sankcija. Pregovori o iranskom spornom nuklearnom programu, koji su okončani prošle nedjelje u Bagdadu bez rezultata, treba da budu nastavljeni 18. i 19. juna u Moskvi.

Galerija

Bonus video: