Samo mirnim putem

Šangajska organizacija odbila upotrebu sile protiv Irana

Iran je jedna od pet zemalja koje imaju status posmatrača u Šangajskoj organizaciji, zajedno sa Avganistanom, koji je nedavno primljen
2 komentar(a)
Šangajska organizacija, Foto: Reuters
Šangajska organizacija, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.06.2012. 06:59h

Rusija, Kina i četiri zemlje centralne Azije, članice Šangajske organizacije za saradnju, saopštile su u Pekingu da se protive upotrebi sile protiv Irana koji Zapad sumnjiči za pripremu proizvodnju nuklearnog oružja.

"Svaki pokušaj da silom riješimo iransko pitanje bio bi neprihvatljiv, izazvao bi nepredvidive posljedice i predstavljao prijetnju stabilnosti i bezbjednosti regiona i cijelog svijeta", piše u saopštenju izdatom nakon samita Šangajske organizacije.

Šangajsku organizaciju čine Rusija, Kina, Kazahstan, Uzbekistan Tadžikistan, i Kirgistan.

Iran je jedna od pet zemalja koje imaju status posmatrača u Šangajskoj organizaciji, zajedno sa Avganistanom, koji je nedavno primljen.

Samit Šangajske organizacije u Pekingu održan je pod sjenkom duboke sumnje Zapada da je dio iranskog nuklearnog programa namijenjen proizvodnji nuklearnog oružja.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad koji je takođe u Pekingu, optužio je Zapad da gubi vrijeme pregovaranjem o iranskom nuklearnom programu, i odbio da prisustvuje pripremnim sastancima o njegovoj zemlji prije skupa zakaznog za 18. i 19. juni u Moskvi.

Vašington je ove sedmice saopštio da sa umjerenim optimizmom gleda na mogućnosti potpisivanja sporazuma Međunarodne agencije za atomsku energiju i Teherana tokom nove runde pregovora idućeg petka u Beču.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da bi uvođenje novoh sankcija Teheranu bilo u potpunosti kontraproduktivno.

Kina, jedna od važnih saveznica Irana, u više navrata je saopštila da je protiv svake upotrebe sile, a kineski premijer Ven Đibao je Ahmadinedžadu rekao da se Kina protiv toga da bilo koj zemlja Bliskog istoka dođe do nuklearnog oružja.

Preporučujemo za Vas