Avganistan: U napadima NATO-a i samoubica poginulo oko 40 civila

Međunarodne snage saopštile su da su u vazdušnom napadu koji je naređen kada su se vojnici našli pod paljbom, poginulo "više pobunjenika"
2 komentar(a)
Avganistan, Foto: Reuters
Avganistan, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.06.2012. 13:05h

U napadima NATO i bombaša samoubica u različitim delovima Avganistana je, kako se procenjuje, poginulo i do 40 civila, prenose agencije.

U dvostrukom samoublilačkom napadu na parkingu punom vozila koja snabdijevaju bazu NATO u Kandaharu, poginule su 23 osobe, a 50 je ranjeno.

Prvi napad je izvršio bombaš na motoru koji je uleteo na parking a kada su se ljudi okupili da pomognu žrtvama, prišao je drugi napadač i aktivirao bombu pričvršćenu za tijelo, naveo je šef policije u Kandaharu Abdul Razik.

"Sve žrtve su civilne, nema ni jednog jedinog vojnog lica," rekao je on. Nekoliko sati prije toga policija je saopštila da je u napadu NATO na jednu kuću u pokrajini Logar, južno do Kabula, poginulo najmanje 15 civila među kojima je bilo žena i djece.

Međunarodne snage predvođene NATO (ISAF) saopštile su da su u vazdušnom napadu koji je naređen kada su se vojnici našli pod paljbom, poginulo "više pobunjenika".

Međutim šef provincijske policije Rais Abulrahimzai rekao je AFP-u da je u napadu "poginulo 18 civila, uključujući žene i djecu," a da je ubijeno i sedam talibanskih pobunjenika.

ISAF je u saopštenju naveo da su napadi naloženi kada u se koalicione snage napadnute tokom operacije da se uhapsi jedan od talibanskih pobunjenika.

"Više pobunjenika je ubijeno a koalicione snage su zaplijenile oružje i eskploziv," naveo je ISAF ne pominjući u prvom trenuku civilne žrtve. Koalicione snage su kasnije rekle AFP-u da "procenjuju i prikupljaju činjenice kako bi utvrdile šta se dogodilo."

Civilne žrtve izazvane napadima NATO opteretile su odnose avganistanskog predsednika Hamida Karzaija i SAD koje predvode snage NATO u ratu protiv talibana

Bonus video: