Putin počeo posjetu Kini

Putin je često pokušavao da bliske veze sa Pekingom upotrebi kao kontratežu američkoj dominaciji
0 komentar(a)
Putin, Foto: Rojters
Putin, Foto: Rojters
Ažurirano: 05.06.2012. 06:38h

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je u trodnevnu posjetu Kini, gdje će sa kineskim liderima razgovarati o Siriji, Iranu i o energetskoj saradnji, a zatim će prisustvovati regionalnom sastanku Šangajske grupe.

Tokom prve posjete Kini od stupanja na dužnost ranije ovog mjeseca, Putin će razgovarati sa svojim kineskim kolegom Hu Đintaom, a potom će potpisati desetak međuvladinih i poslovnih sporazuma.

U srijedu i četvrtak, Putin i Hu biće među učesnicima samita šestočlane Šangajske organizacije za saradnju, u kojoj Rusija, Kina, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan rade na regionalnoj integraciji i ograničavanju zapadnog uticaja.

Putin je u posjetu Kini stigao nakon što je prisustovao samitu EU u Sankt Peterburgu, gdje je stao u odbranu poštovanja ljudskih prava u svojoj zemlji, iznio tvrdnju da u Rusiji nema političkih zatvorenika i odbacio kritike drakonskog zakona koji predviđa kazne za ulične proteste

Rusija je odavno blizak saveznik sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, dok se Peking protivi presedanima koji bi se kasnije mogli primijeniti na njene problematične regione Tibeta i Sinđanga.

Dvije zemlje protive se i novim sankcijama Iranu koji se sumnjiči za razvoj nuklearnog oružja.

Veze nekadašnjih suparnika iz vremena Hladnog rata jačale su tokom Putinove decenijske dominacije ruskom politikom. Uz blisku saradnju na međunarodnom planu, Kina i Rusija rade na jačanju privredne saradnje, posebno u energetskom sektoru, postavivši cilj da bilateralnu trgovinu sa prošlogodišnjih 83,5 milijardi dolara do 2015. povećaju na 100 milijardi dolara, a do 2020. na 200 milijardi dolara.

Ipak, ima i neslaganja. Moskva se protivi kineskom kopiranju ruskih borbenih aviona i druge vojne opreme, a dvije strane godinama se spore zbog cijene gasa koji će se isporučivati kroz dva sibirska gasovoda.

Rusija želi da cijenu gasa veže za cijenu nafte, kao u Evropi, dok se Kina zalaže za nižu cijenu. Ako ruski Gazprom i kineska kompanija Čajna nešenel petroleum (China National Petroleum) postignu dogovor, isporuke gasa počeće do 2015.

Putin je često pokušavao da bliske veze sa Pekingom upotrebi kao kontratežu američkoj dominaciji, a dvije strane su zajednički interes pronašle i u odbijanju zapadnih apela za otvorenijom politikom i poštovanjem građanskih prava.

Putin je u posjetu Kini stigao nakon što je prisustovao samitu EU u Sankt Peterburgu, gdje je stao u odbranu poštovanja ljudskih prava u svojoj zemlji, iznio tvrdnju da u Rusiji nema političkih zatvorenika i odbacio kritike drakonskog zakona koji predviđa kazne za ulične proteste.

Bonus video: