Stroge kazne za ruske i ukrajinske plaćenike u Libiji

Libijski vojni sud osudio je 19 Ukrajinaca, trojicu Bjelorusa i jednog Rusa na 10 godina zatvora uz prisilan rad i na doživotni zatvor jednog Rusa, koji je navodno komandovao ovom grupom
2 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2012. 15:08h

Libijski vojni sud je danas proglasio grupu ukrajinskih i ruskih državljana krivima jer su, kao plaćenici, učestvovali u sukobu sa NATO snagama na strani Moamera Gadafija.

Dvadeset četvorica muškaraca, koji su odbacili optužbe i tvrdili da su u Libiju došli da rade u naftnom sektoru, osumnjičeni su da su pripremali lansirne rampe za rakete zemlja-vazduh kojima su gađani avioni NATO-a tokom sukoba kojima je izazvan Gadafijev pad i smrt 2011. godine.

Libijski vojni sud osudio je 19 Ukrajinaca, trojicu Bjelorusa i jednog Rusa na 10 godina zatvora uz prisilan rad a na doživotni zatvor osudio je jednog Rusa za kojeg se tvrdi da je komandovao ovom grupom.

Ambasadori Ukrajine i Bjelorusije, koji su prisustvovali izricanju presude, izjavili su da su izrečene kazne pretjerano stroge i najavili žalbe.

Dvadeset i četiri muškarca, uglavnom između 50 i 60 godina starosti uhapšeni su tokom pada Tripolija krajem avgusta 2011. Prije saslušanja bjeloruski ambasador Anatolij Stepus ponovio je da su radnici došli da rade za libijsko-rusku naftnu kompaniju.

Nakon presude, njegov ukrajinski kolega Mikola Nahornji rekao je da su optuženi bili prisiljeni da sarađuju s Gadafijevim režimom pod prijetnjom oružjem.

Ukrajinsko ministarstvo spoljnjih poslova u Kijevu objavilo je da je uvjereno u nedužnost svojih građana i da će pokušati da izdejstvuje njihovo oslobađanje ili, u najgorem slučaju, da služe kazne u Ukrajini.

Galerija

Bonus video: