Izrael naoružava podmornice nuklearnim raketama

Izrael na svoje podmornice napravljene u Njemačkoj postavlja krstareće projektile koji mogu da nose nuklearnu bojevu glavu, objavio je u nedjelju njemački "Der Spiegel" na svojoj internet sajtu
2 komentar(a)
Izraelske podmornice, Foto: Wikipedia
Izraelske podmornice, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 03.06.2012. 16:15h

Njemačka je do sada izgradila tri podmornice na konvencionalni pogon za Izrael, a još tri trebaju da budu isporučene do 2017. godine. Njemački list navodi da Izraelci razmatraju nabavku još tri podmornice. "Spiegel" kaže da je proveo opsežno istraživanje i doznao da rakete mogu biti lansirane s podmornica uz pomoć do sada tajnog hidrauličkog sistema.

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak izjavio je da bi Njemci trebali da budu ponosni što su pomogli i osigurali dugoročni opstanak Izraela. Njemačka je do sada poricala da zna za bilo kakvo postavljanje nuklearnog oružja na podmornice koje isporučuje Izraelu. Izrael nikada službeno ne komenteriše informacije vezane za njegov nuklearni program.

List "Spiegel" takođe piše da je njemačka vlada nedavno potpisala ugovor o isporuci šeste podmornice pri čemu je kancelarka Angela Merkel napravila velike ustupke. Ne samo da Berlin finansira jednu trećinu od cijene podmornice koja iznosi 135 miliona eura nego je i plaćanje ostatka cijene odloženo do 2015. godine.

Zauzvrat je njemačka strana tražila zaustavljanje politike naseljavanja okupiranih područja, dovršavanje projekta pročišćavanja otpadnih voda u Pojasu Gaze koji finansira Berlin, ali izraelski premijer Benjamin Netanjahu nije do sada ispunio nijedan od ovih uslova, piše "Spiegel".

Bonus video: