sastanak u dohi

Anan: Sirija klizi u sveopšti rat

Predstavnik opozicionog Sirijskog nacionalnog savjeta Burhan Galion je rekao da je Rusija postala dio problema i da treba da apeluje na Asada da ode s vlasti
2 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2019. 00:31h

Specijalni izaslanik UN i Arapske lige za Siriju Kofi Anan upozorio je danas da Sirija "klizi u sveopšti rat", a predstavnik sirijske opozicije da je Rusija postala "dio problema" i da bi Moskva trebalo da traži od sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da se povuče.

"Izgledi da sukobi u Siriji prerastu u sveopšti rat, veći su iz dana u dan", rekao je Anan u Dohi na sastanku Arapske lige, koja je zajedno sa UN učestovala u pravljenju mirovnog plana za Siriju.

Anan je ocijenio da sukobi u Siriji imaju "zabrinjavajuću dimenziju" vjerskih sukoba.

U Siriji se pobunjenici iz redova sunitskih muslimana suprotstavljaju vlasti predsjednika Asada, koji pripada manjinskoj zajednici Alavita, navodi Rojters.

Predstavnik opozicionog Sirijskog nacionalnog savjeta Burhan Galion je rekao da je Rusija postala dio problema i da treba da apeluje na Asada da ode s vlasti.

"Podržavajući Asada na vlasti, Rusija je postala dio problema. Ako bude sarađivala u pronalaženju formule za odlazak Asada s vlasti, postaće dio rješenja", rekao je Galion

"Podržavajući režim i ostanak Asada na vlasti, Rusija je postala dio problema, prije nego rješenja.

Ako bude sarađivala u pronalaženju formule za odlazak Asada s vlasti, postaće dio rješenja", rekao je Galion.

U međuvremenu je visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj izjavila je da ne smije biti amnestije za teške zločine počinjene u Siriji, iako bi prijetnja od krivičnog gonjenja mogla motivisati pripadnike režima da pokušaju da ostanu na vlasti po svaku cijenu.

Na pitanje da li sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu treba dati amnestiju ako ode s vlasti, Pilajeva je u intervjuu agenciji AP kazala da svjetski lideri mogu doći u iskušenje da primijene politički ekspeditivna rješenja koja mogu podrazumijevati amnestiju, ali da bi to bilo pogrešno prema međunarodnom pravu.

"Ne može biti amnestije za teške zločine. Zato je moja poruka vrlo jasna: mora se snositi odgovornost", kazala je komesarka UN.

Stanovnici Homsa napuštaju grad dok ga Asadova vojska bombarduje

Sirijski vojnici su danas izvršili nekoliko pretresa u potrazi za antirežimskim snagama i sukobili se sa pobunjenicima u nekoliko regiona u Siriji.

Tom prilikom je poginulo najmanje 19 ljudi, saopštio je Sirijski opservatorijum za ljudska prava, a prenio AFP.

Galerija