Venecuela: Vlasti zabranile prodaju oružja i municije

Samo policija i vojska izuzeti su iz zabrane, kazao je ministar pravde Tarek el-Aisami
0 komentar(a)
Tarek el-Aisami, Foto: Daylife.com
Tarek el-Aisami, Foto: Daylife.com
Ažurirano: 02.06.2012. 15:30h

Venecuelanska vlada zabranila je prodaju oružja i municije, u pokušaju da se izbori sa visokom stopom kriminala u zemlji.

Novim propisom, privatnim prodavnicama je od petka zabranjeno da prodaju oružje.

Samo policija i vojska izuzeti su iz zabrane, kazao je ministar pravde Tarek el-Aisami.

Kritičari primjećuju da se u Venecueli samo mali procenat oružja legalno prodaje onima koji imaju dozvolu, a prodaja oružja je odavno većinom ilegalna.

Luis Iskijel, advokat koji predvodi komitet za bezbjednost opozicione koalicije, kaže da u toj zemlji dozvolu za nošenje oružja ima 25.000 ljudi, a na ulicama je oružja mnogo više.

Venecuela posljednjih godina ima jednu od najvećih stopa ubistava u J. Americi (2010. je bilo 48 ubistava na 100.000 ljudi)

Organizacija "Amnesty International" je 2010. procijenila da u Venecueli ima ukupno 10 miliona komada vatrenog oružja.

"Kriminalci ovdje ne koriste legalno oruže", kazao je Iskijel. Istraživanja odavno pokazuju da stanovnici Venecuele kriminal smatraju najvećim problemom u zemlji.

Vlada predsjednika Uga Čavesa najavila je više koraka i mjera u borbi protiv kriminala pred predsjedničke izbore koji će biti oktobra ove godine.

Prošle nedjelje, Vlada je zabranila nošenje oružja na javnim mjestima, kakvi su gradski trgovi, parkovi i restorani.

"Sad (poslije zabrane prodaje) niko neće moći da dođe do novog oružja ni da dobije novu dozvolu", kazao je ministar el-Aisami, prenosi venecuelanska novinska agencija.

Ministar je kazao da će njegovo ministarstvo voditi računa o snabdijevanju policije oružjem.

Venecuela posljednjih godina ima jednu od najvećih stopa ubistava u Latinskoj Americi. U toj zemlji je 2010. bilo 48 ubistava na 100.000 ljudi. Broj ubistava raste, i prošle godine u Venecueli je ubijeno više od 19.000 ljudi, što je rekordan broj za tu zemlju.

Bonus video: