Njujork tajms: SAD razvijaju sajber-oružje. Obama tražio sajber napade na Iran

Sajber napadi su počeli još u vrijeme vlade Džordža Buša, pod kodiranim imenom "Olimpijske igre", navodi njujorški dnevnik
2 komentar(a)
Ažurirano: 02.06.2012. 14:55h

Obama je naložio usavršavanje sajber napada na iranske kompjuterske sisteme, uključujući kompjutere u iranskim nuklearnim postrojenjima, piše Njujork tajms.

Ovaj list piše, pozivajući se na učesnike u toj akciji, da je američki predsjednik Barak Obama već prvih mjeseci svog mandata naložio usavršavanje te vrste napada na Iran.

Sajber napadi su počeli još u vrijeme vlade Obaminog prethodnika Džordža Buša, pod kodiranim imenom "Olimpijske igre", navodi njujorški dnevnik.

Neki elementi tog programa slučajno su izašli u javnosti 2010. godine kad je kompujterski "crv" koji su razvile SAD i Izrael, zbog programske greške, izašao iz postrojenja u Natancu i proširio se Internetom.

Taj "crv" je nazvan "Stuksnet."

Ubrzo nakon "bjekstva" "crva", Obama, Bajden i Paneta su razmatrali da li je ambiciozni pokušaj da se uspori napredak iranskog nuklearnog programa nepovratno kompromitovan

Njujork tajms piše da su nekoliko dana po "bjekstvu" "crva", Obama, američki potpredsjednik Džozef Bajden i tadašnji direktor CIA Leon Paneta razmatrali da li je ambiciozni američki pokušaj da se uspori napredak iranskog nuklearnog programa nepovratno kompromitovan.

Kad je od članova svog tima za nacionalnu bezbjednost saznao da je zapravo neizvjesno koliko Iranci znaju o "Stuksnetu", kao i da on još nanosi štetu, Obama je odlučio da se sajber napadi nastave i usavrše, navodi se u tekstu.

"U narednom periodu, postrojenje u Natancu je napala novija verzija kompujterskoj 'crva', a zatim još jedna", piše list, napominjući da je u posljednjem nizu napada, nekoliko nedjelja pošto je otkriven "Stuksnet," narušen rad gotovo 1.000 od 5.000 centrifuga koje je Iran koristio za prečišćavanje uranijuma.

Izvještaj Njujork tajmsa je, kako navodi list, zasnovan na razgovorima sa sadašnjim i bivšim američkim, evropskim i izraelskim funkcionerima uključenim u program, kao i nizom spoljnih eksperata, koji su svi željeli da ostanu anonimni zbog izuzetno povjerljive prirode ove akcije.

Njihova mišljenja o uspješnosti sabotiranja iranskog napretka u izgradnji nukearnog oružja se razlikuju, piše njujuroški dnevnik.

Radnici u iranskoj nuklearnoj elektrani u Bušeru

"Dok unutar Obamine administracije procjenjuju da su ti napori unazađeni za 18 mjeseci do dvije godine, eksperti izvan vlade su skeptičniji i primjećuju da se obogaćivanje uranijuma u Iranu sve brže oporavlja tako da Teheran danas ima dovoljno goriva za pet ili više sistema oružja sa tradicionalnim punjenjem."

Teheran je prvobitno demantovao da su iranska postrojenja pogođena "Stuksnetom", potom je saopštio da je "crva" izolovao. Prošle godine Iran je saopštio da je formirao sajber jedinicu za borbu protiv "neprijatelja u sajberspejsu"

Teheran je prvobitno demantovao da su iranska postrojenja pogođena "Stuksnetom", ali je potom saopštio da je našao "crva" i izolovao ga.

Prošle godine Iran je saopštio da je formirao sopstvenu sajber jedinicu, "kako bi se borio protiv neprijatelja" u "sajberspejsu i ratu putem Interneta."

Američka vlada je tek nedavno priznala da razvija sajber oružje, a nikada nije priznala da ga koristi, napominje list, podsjećajući da je u javnosti, ipak, s vremena na vrijeme bilo izvještaja o pojedinačnim napadima protiv kompjutera koje koriste članovi Al Kaide ili razmatranju napada na sisteme neprijateljske protivvazdušne odbrane.

Ipak, program "Olimpijske igre" je nešto sasvim drugo, ukazuje Njujork tajms.

"To je prvi program koj je sistemastki korišćen za sabotiranje infrastrukture neke zemlje putem kompjutera i nanošenje štete koja se do tada mogla nanijeti samo bombardovanjem jedne zemlje ili slanjem opertivaca koji bi postavljali eksploziv".

Program je 50 puta veći nego običan kompjuterski "crv", navode stručnjaci koji su ga analizirali, a koji ga sad dovode u vezu sa jednim drugim "crvom", takozvanim Flejmom.

Nedavno je otkiveno da je kompjutere iranskih funkcionera napao još jedan "crv" - "Flejm", koji je brisao informacije sa njihovih računara.

Nedavno je otkiveno da je kompjutere iranskih funkcionera napao još jedan "crv" - "Flejm", koji je brisao informacije sa njihovih računara

"Flejm" djeluje najmanje pet godina i američki funkcioneri tvrde da nije bio dio "Olimpijskih igara." Oni su, međutim, odbili da kažu da li su SAD odgovorne za sajber napad izvršen "Flejmom", piše Njujork tajms.

Prema navodima njujorškog dnevnika, američki sajber napadi nisu ograničeni na Iran, ali fokus je, ipak, pretežno usmjeren na tu zemlju.

"Ipak, nema razloga da se vjeruje da će tako ostati još dugo. Neki funkckoneri pitaju zašto se ista tehnika nije agresivnije koristila protiv Sjeverne Koreje. Drugi vide priliku da poremete kineske vojne planove, sirijske snage u gušenju ustanka ili operacije Al Kaide u svijetu", piše list.

Obama je, kako se navodi, više puta rekao svojim pomoćnicima da postoje rizici vezani za pretjeranu upotrebu ovakvog oružja.

Nema zemlje na svijetu čija je infrastruktura zavisnija od kompjuterskih sistema i otuda izloženija opasnosti od sajber napada nego SAD i stručnjaci vjeruju da je samo pitanje vremena kada će one postati meta oružja, poput onog koje su Amerikanci tajno koristili protiv Irana, zaključuje Njujork tajms.

Galerija

Bonus video: