Obama lično odlučuje o likvidaciji terorista

Američki predsjednik Barak Obama lično donosi odluku ko će od terorista Al Kaide biti likvidiran, nakon što dobije sve neophodne podatke od službi bezbjednosti, piše Njujork Tajms
95 pregleda 2 komentar(a)
Obama, Foto: Rojters
Obama, Foto: Rojters
Ažurirano: 01.06.2012. 19:59h
Civilne žrtve i odluke da se teroristi napadnu i kad postoji mogućnost "kolateralne štete", je upravo ono što izaziva negodovanje liberalne javnosti

Ono što je u svemu tome neobično, prema pisanju Njujork Tajmsa, je promjena koju je Obama doživio od dolaska na predsjedničku funkciju. Nekadašnji liberalno nastrojeni političar, koji je kao jedan od prvih poteza najavljivao zatvaranje zatvora Gvantanamo u kojem se nalaze osumnjičeni za terorizam, u tri ipo godine mandata se pokazao kao nemilosrdan u obračunu sa tim istim teroristima.

Nekolicina Obaminih bivših savjetnika kaže da mu ne zadrhti ruka kada potpisuje odluke o likvidaciji terorista iz Al Kaide.

Portparol Bijele Kuće Džej Karni ističe da je predsjednikov prvi prioritet zaštita SAD i građana Amerike i da, zato, on vodi direktan rat protiv Al Kaide. On dodaje i da SAD imaju sredstva kojima mogu da izbjegnu civilne žrtve prilikom napada bespilotnih letjelica na ciljeve koji su na zemlji.

Civilne žrtve i odluke da se teroristi napadnu i kad postoji mogućnost "kolateralne štete", je, međutim, upravo ono što izaziva negodovanje liberalne javnosti.

Nekadašnji novinar Njujork Tajmsa kojeg su u Pakistanu u zarobljeništvu držali talibani, Dejvid Roud, sjeća se jednog od napada bespilotnih letjelica. "Jedan napad je izvršen blizu kuće u kojoj sam držan. Zaprepastila me je snaga eksplozije, sve se desilo iznenada, bez ikakvog upozorenja", priča Roud. On kaže da bespilotne letjelice stalno lete iznad Pakistana, što stvara osjećaj kod ljudi u toj zemlji da se krši njihov državni suverenitet.

Strašno je za sve koji se nalaze na zemlji, zato što možete da čujete avione, a nemate predstavu kada će raketa da doleti i usmrti vas, dodaje ovaj novinar.

Nekolicina Obaminih bivših savjetnika kaže da mu ne zadrhti ruka kada potpisuje odluke o likvidaciji terorista iz Al Kaide.

Upravo zato je grupa Amerikanaca pokrenula peticiju na internetu pod nazivom "Lista protiv likvidacija", kojom se državljani SAD upozoravaju da bi mogli da budu meta svoje sopstvene zemlje.

"Potpišite peticiju da bi izbjegli da možda jednog dana vi budete meta bez odluke porote, suda i bez presude", navodi se u peticiji koja je prikačena na sajt Bijele kuće, i za sada ima 1869 potpisa.

Ako u narednih mjesec dana uspiju da prikupe 25.000 potpisa, Bijela kuća će morati formalno da odgovori na pitanja iz peticije.

Zastupnici ovakvih napada međutim ističu da su oni neophodni da bi se spriječili novi teroristički napadi na Ameriku, koje je Al Kaida najavljivala još od prvog napada 11. septembra 2001.godine.

Da li će Obama nešto mijenjati u izbornoj godini po ovom pitanju za sada ostaje neizvjesno, ali je u javnosti i dalje prisutna slika američkog predsjednika, koji sa državnom sekretarkom Hilari Klinton i ostalim članovima uže administracije prošle godine preko monitora prati akciju likvidacije Bin Ladena.

I pored velike zabrinutosti koja je tada viđena na Obaminom licu, akcija se uspješno završila po američke snage. Svakom novom uspješnom akcijom tog tipa, administracija će biti bliža odluci da se one nastave.

Bonus video: