Bil Klinton: Slučaj Sirije sličan je onome u BiH

Klinton kaže da vjeruje da bi "svijet pohrlio da pomogne Siriji" kada bi Asad otišao, ali dodaje da je "veoma teško" za Sjedinjene Države da djeluju
3 komentar(a)
Barak Obama, Bil Klinton, Foto: Usatoday.net
Barak Obama, Bil Klinton, Foto: Usatoday.net
Ažurirano: 01.06.2012. 13:17h

Bivši američki predsjednik Bil Klinton vjeruje da je, na neki način, pogoršanje situacije u Siriji slično onome sa čim se suočio u početku krize u Bosni i Hercegovini 1990-ih i smatra da se mora naći put da se zaustavi nasilje.

U intervjuu za CNN, Klinton je rekao da saosjeća sa predsjednikom Barakom Obamom čija se administracija opire bilo kakvoj američkoj vojnoj intervenciji da bi se zaustavilo više od godinu dana krvoprolića u Siriji. Bijela kuća, koja je naglasila da su joj opcije ograničene, takođe je odbacila inicijativu republikanskog predsjedničkog kandidata Mita Romnija za direktnije korake da bi se okončala vladavina sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada. Klinton kaže da vjeruje da bi "svijet pohrlio da pomogne Siriji" kada bi Asad otišao, ali dodaje da je "veoma teško" za Sjedinjene Države da djeluju same. "Moramo poštovati ograničenja koja su pred našim predsjednikom i vladom", dodaje Klinton i ističe da je situacija u Siriji slična onoj u bivšoj Jugoslaviji kada je nasilje plamsalo tom zemljom.

"Moramo poštovati ograničenja koja su pred našim predsjednikom i vladom", dodaje Klinton

Bonus video: