Rusija brodom poslala oružje za sirijski režim

Rusija je vetom spriječila Savjet bezbjednosti UN da uvede Siriji embargo na uvoz oružja i odbila je da prekine prodaju oružja Siriji, koja je njen najveći kupac
11 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2012. 19:46h

Ruski teretni brod koji je, kako tvrde zapadni zvaničnici, natovaren oružjem za sirijsku vladu, pristao je u sirijsku luku Tartus.

Predstavnica grupe "Human Rights First" Sadia Hamid rekla je za agenciju Rojters da se brod "Profesor Kacman" usidrio u luku Tartus 26. maja.

Neimenovani zapadni zvaničnici potvrdili su ovu izjavu, ističući da je brod, prema njihovim saznanjima, natovaren oružjem za vladu Sirije koja više od 14 mjeseci pokušava da uguši antirežimsku pobunu.

Britanska agencija navodi da portparol ruske misije u UN nije bio dostupan za komentar.

Sadia Hamid (Human Rights First) rekla je za Rojters da se brod "Profesor Kacman" usidrio u luku Tartus 26. maja

Arapska televizija Al-Arabija je prošlog petka objavila na svom vebsajtu da ruski teretni brod, natovaren velikom količinom oružja, plovi za Siriju i da tokom vikenda treba da uplovi u luku Tartus.

Zapadne diplomate u Njujorku su tada ocijenile da je ta vijest vjerodostojna, uz špekulacije da je krajnji vlasnik broda ruska firma koja posluje u ime državnog izvoznika oružja "Rosoboroneksport".

Izbjeglice Asadove represije u Turskoj

Rusija je vetom, uz podršku Kine, spriječila Savjet bezbjednosti UN da uvede Siriji embargo na uvoz oružja ili bilo koje druge sankcije i odbila je da prekine prodaju oružja Siriji, koja je njen najveći kupac.

Galerija

Bonus video: