Amerika neće tražiti izručenje Asanža?

Zvaničnici Australije i SAD razgovarali su o "budućnosti" osnivača Vikiliksa (WikiLeaks) Džulijana Asanža, ali Kanbera ne može pravno da zaštiti svog državljanina od pravnih sistema drugih zemalja
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2012. 14:37h

U današnjem obraćanju parlamentu, australijska premijerka Džulija Gilard je navela da australijska vlada ne može da se miješa u sudske procese drugih zemalja.

Australijska primijerka je dodala da nema naznaka iz Vašingtona da američke vlasti namjeravaju da podignu optužnicu ili da zatraže da im Asanž bude izručen, prenijela je agencija AP.

Premijerka Australije, Džulija Gilard

Ministar spoljnjih poslova Australije Bob Kar objelodanio je danas medijima da je sa američkim zvaničnicima razgovarao o zabrinutosti Asanža i njegove porodice oko njegovog eventualnog prebacivanja u SAD.

Asanž tvrdi da je u SAD-u već tajno optužen za objavljivanje američkih diplomatskih povjerljivih bilješki na sajtu Vikiliksa i da će oni "djelovati u skladu sa optužnicom" i tražiti izručenje od Švedske, ukoliko Stokholm uspije da ga "izvuče" iz Velike Britanije.

Asanž je objavio namjeru da se kandiduje za australijski Senat u martu, obećavši da će biti liberalan i žestoki borac za slobodu medija, ako bude izabran.

Rezultati istraživanja javnog mnjenja, koje je sprovela agencija vladajuće Laburističke stranke "UMR risrč", a objavio list "Sidnej morning herald", pokazali su da bi 25 odsto anketiranih Australijanaca glasalo za Asanža.

Najveći broj Asanžovih pristalica čine birači ljevičarske Stranke zelenih, među kojima bi čak 39 odsto glasalo za njega, što znači da ima dobre izglede da osvoji mandat Zelenih u Senatu.

Bonus video: