Klinton: Za vojnu intervenciju u Siriji potrebna i podrška Rusije

Državna sekretarka SAD je, u obraćanju danskim studentima u Kopenhagenu, ocijenila da Rusija i Kina stoje na putu međunarodnoj koaliciji protiv Asadove vlade
2 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2012. 14:14h

Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je u Kopenhagenu da bi SAD za eventualnu vojnu akciju protiv Sirije bila potrebna podrška međunarodne zajednice, uključujući Rusiju.

Ona je, takođe, kritikovala stav Rusije prema krizi u Siriji, pošto ta zemlja, kako je rekla, odbija da podrži svaku novu inicijativu UN za rješenje sirijske krize.

Rusi "mi kažu da ne žele građanski rat.

Ali, rekla sam im da će njihova politika doprinijeti građanskom ratu", kazala je američka državna sekretarka, prenose svjetske agencije.

Hilari Klinton je kazala da je podrška UN i međunarodne zajednice omogućila prošlogodišnju intervenciju u Libiji.

Hilari Klinton je ocijenila da bi građanski rat širih razmjera pogoršao situaciju u Siriji i da bi postao posredan rat zemalja, kakve su Iran i druge regionalne sile

Ona je ocijenila da Rusija i Kina stoje na putu međunarodnoj koaliciji protiv vlade sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

U obraćanju danskim studentima u Kopenhagenu, Hilari Klinton je kazala da SAD nisu odustale od ubjeđivanja Moskve da zauzme oštriji stav prema Asadu.

Ona, ipak, nije rekla da je vojna intervencija u Siriji neophodna.

Američka državna sekretarka je ocijenila da bi građanski rat širih razmjera pogoršao situaciju u Siriji i da bi postao posredan rat zemalja, kakve su Iran i druge regionalne sile.

Hilari Klinton je govorila u Kopenhagenu u okviru sedmodnevne evropske turneje.

Galerija

Bonus video: