Čarls Tejlor osuđen na 50 godina zatvora

Specijalni sud za Sijera Leone optužio ga je za podsticanje genocida u toj zemlji, ubistvo, silovanje, stvaranje "dječijih" jedinica iz osvojenih sela i njihovo regrutovanje u vojnike koji su počinili najstrašnije masakre
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.05.2012. 14:30h
Tejlor (64) se tereti da je pomagao Revolucionarni ujedinjeni front (URF) čiji pripadnici su mu u dijamantima plaćali za naoružanje koje im je dostavljao.

Tejlor je u aprilu proglašen krivim za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti po svih 11 tačaka optužnice, uključujući pomaganje i podsticanje pobunjenika u Sijera Leoneu, koji su pobili i osakatili hiljade ljudi tokom brutalnog građanskog rata u toj afričkoj državi, prenosi AP.

U tom desetogodišnjem sukobu, od 1992. do 2002. godine, poginulo je ili teško ranjeno oko pola miliona ljudi.

Krvavi dijamanti

Tejlor (64) se tereti da je pomagao Revolucionarni ujedinjeni front (URF) čiji pripadnici su mu u dijamantima plaćali za naoružanje koje im je dostavljao.

Specijalni sud za Sijera Leone optužio ga je za podsticanje genocida u toj zemlji, ubistvo, silovanje, stvaranje "dječijih" jedinica iz osvojenih sela i njihovo regrutovanje u vojnike koji su počinili najstrašnije masakre, kao i za seksualno ropstvo tokom građanskog rata, kada je ubijeno više od pola miliona ljudi.

Sud smatra da je Tejlor znao za brutalna silovanja, ubistva, sakaćanje civila i da ništa nije učinio da spriječi zločine, već je naprotiv naoružavao i finansirao pripadnike ozloglašenog URF-a, dajući im i satelitske telefone i novac.

Bivši liberijski predsjednik je profitirao u trgovini takozvanim "krvavim dijamantima" koje je koristio za dalje finansiranje sukoba u Sijera Leoneu.

Suđenje je iz Specijalnog suda za Sijera Leone premešteno iz te zemlje u Holandiju, zbog straha od sukoba i nestabilnosti u odnosima te zemlje i susjedne Liberije.

Tejlor (64), koji se nalazi u pritvoru od 2006, prvi je šef jedne afričke države koji je osuđen pred nekim međunarodnim sudom za ratne zločine.

Tužilaštvo je zatražilo kaznu zatvora od 80 godina, dok su Tejlorovi advokati zatražili od suda da izrekne kaznu koja bi mu "ostavila nadu" da će izaći iz pritvora prije nego što umre. Odbrani i tužilaštvu će biti ostavljeno dvije nedjelje da uloži eventualnu žalbu na presudu.

Tokom petogodišnjeg suđenja u Hagu izvedeno je više od 100 svjedoka, među kojima je najviše pažnje privukla svjedočenje supermodela Naomi Kembel, koja je pričala o dijamantima koje je od Tejlora dobila na poklon 1997. godine.

Sud je ranije saopštio da će Tejlor služiti kaznu u britanskom zatvoru. Tejlor je šest godina, od 1997. do 2003. godine bio predsjednik Liberije.

Galerija

Bonus video: