Usvajanje djece iz Afrike drastično povećano

SAD su na prvom mjestu po usvajanju djece na međunarodnom nivou. U 2010. godini američke porodice su usvojile 11.000 djece iz više od 100 zemalja
435 pregleda 1 komentar(a)
Somalia djeca, Foto: Rojters
Somalia djeca, Foto: Rojters
Ažurirano: 29.05.2012. 20:21h

Broj djece iz Afrike koju su usvojili roditelji sa drugih kontinenata povećao se gotovo 400 puta za osam godina, ali mnoge afričke zemlje i dalje nemaju adekvatne mjere za zaštitu usvojene djece.

Od 2004. godine iz Afrike je usvojeno ili odvedeno više od 41.000 djece, navedeno je u izvještaju neprofitne organizacije African Child Policy Forum sa sjedištem u Adis Abebi.

Najveći broj roditelja koji se odluče da usvoje dijete su američki državljani, a najviše usvojene djece dolazi iz Etiopije.

Više od dvije trećine djece usvojene 2009. i 2010. godine porijeklom je iz Etiopije, gdje radi 70 agencija za usvajanje, prenio je BBC.

SAD su na prvom mjestu po usvajanju djece na međunarodnom nivou. U 2010. godini američke porodice su usvojile 11.000 djece iz više od 100 zemalja.

Mali broj afričkih zemalja ima odgovarajuće zakone i druge mjere kojima se sprečavaju nezakonite aktivnosti, uključujući trgovinu djecom

Grupa posvećena razvoju i zaštiti afričke djece upozorava da usvajanje može da postane predmet zloupotreba i da se pretvori u biznis koji je motivisan zaradom, a zanemaruje interese djeteta.

Mali broj afričkih zemalja ima odgovarajuće zakone i druge mjere kojima se sprečavaju nezakonite aktivnosti, uključujući trgovinu djecom.

Većina takozvane siročadi iz Afrike ima najmanje jednog živog roditelja, a mnogu djecu roditelji prodaju, navedeno je u izvještaju.

Direktor grupe Dejvid Mugave izjavio je da sirotišta u nekim slučajevima postaju komercijalizovana i da potencijalni roditelji ponekad plaćaju velike sume novca.

"U američkoj ambasadi u Ugandi radila je gospođa koja je pominjala iznose od 10.000 do 30.000 dolara", kazao je Mugave.

U izvještaju se navodi da su se mnogi roditelji opredijelili da uvoje djecu iz Afrike jer su druge zemlje, među kojima Kina, Južna Koreja, Rusija, Rumunija i Ukrajina, pooštrile pravila usvajanja, kojima je ograničena ili potpuno ukinuta mogućnost usvajanja za strance.

Bonus video: