Meksičke narkokartele preuzimaju žene

Riječ je o udovicama, kćerima, ljubavnicama ili djevojkama, a ponekad i majkama koje su odrastale i živjele uz krijumčare
151 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 29.05.2012. 19:28h
Stalni sukobi među narko klanovima i konstantno krvoproliće za kratko vrijeme je dovelo do iscrpljivanja ljudskih resursa pa su karteli počeli da traže ljude koji će nastaviti posao umjesto onih koji su likvidirani ili su završili iza rešetaka

Sličan se scenario počeo ostvarivati u Meksiku, zemlji koja je već šest godina poprište krvavih sukoba između vladinih snaga i moćnih grupa krijumčara narkoticima. Prema policijskim podacima u tim je krvavim sukobima dosad poginulo više od 50.000 ljudi.

To je krvoproliće u tako kratkom vremenu dovelo do iscrpljivanja ljudskih resursa pa su karteli počeli da traže ljude koji će nastaviti posao umjesto onih koji su likvidirani ili su završili iza rešetaka.

Pošto je muškaraca sve manje, na njihovo mjesto su uskočile – žene.

Arturo Santamaria, istraživač s Autonomnog univerziteta savezne države Sinaloa, objavio je ovih dana knjigu pod naslovom “Žene šefovi narkokrijumčarenja”, koja je rezultat brojnih razgovora s ljudima bliskim kriminalnom svijetu narkokartela.

Riječ je o udovicama, kćerima, ljubavnicama ili djevojkama, a ponekad i majkama koje su odrastale i živjele uz krijumčare, a kad bi muški član porodice stradao, počele su da preuzimaju njegove obaveze i napokon se popele na visoke položaje u hijerarhiji kartela.

Žene su opreznije

Santamaria dolazi i do vrlo zanimljiva zaključka. “Krijumčari narkotika će zbog uvođenja žena u posao postati još snažniji i biće mnogo teže boriti se protiv njih jer žene "rade stvari" mudrije”, piše istraživač.

Žene u ovom opasnom poslu postupaju opreznije, puno se teže odlučuju za korištenje ubojitih sredstava, ali s druge su strane, kada dođe do neposredne opasnosti, spremne na krvoproliće jednako kao i muškarci, a ponekad su čak i okrutnije. Tako je početkom maja u Montereju uhapšena Maria Himenez (26) za koju policija zna da je umiješana u dvadeset ubistava za kartel Zetas.

Uhapšena je i Klaudia, Karmen del Konsuelo Saeni Markez, koja je vodila finansijske operacije za kartel Zetas i njena koleginica Irasema Lopez Garza, koja je vodila članove klana Zetas u svim njihovim operacijama.

"Žene, koje su nedavno uhapšene, lagano su "skliznule" u kriminal. U početku su najvjerovatnije prenosile manje količine narkotika, "prale" novac i učestvovale u tzv. "narko diplomatiji", kaže Santamaria," tek kasnije su bile umiješane u "operacije" kartela".

"Ukoliko se nastavi ovim tempom, Meksiko ne očekuje svijetla budućnost", tvrdi autor knjige o ženama u narko biznisu"...jer kako će majka koja je umiješana u sumnjive poslove vaspitati svoju djecu da ih se klone"

Galerija

Bonus video: