Sirijska vlada tvrdi da nije odgovorna za masakr u Houli

Sirijska vlada "nije ni najmanje" odgovorna za masakr u kojem su poginule 92 osobe u gradu Houli, rekao je danas portparol ministarstva spoljnjih poslova Jihad el-Makdisi
1 komentar(a)
Masakr u Houli, Foto: AFP
Masakr u Houli, Foto: AFP
Ažurirano: 27.05.2012. 16:43h

"Mi u potpunosti poričemo odgovornost za teroristički masakr izvršen nad našim narodom", rekao je portparol sirijskog ministarstva spoljnjih poslova Jihad el-Makdisi na pres-konferenciji.

On je dodao da je vlada naredila istragu i da krive "teroriste" za masakr koji se dogodio u petak i subotu, javio je AFP.

"Formirali smo vojnu i pravosudnu komisiju koja će voditi istragu o masakru. Rezultati će biti objavljeni za nekoliko dana", rekao je Makdisi.

Portparol ministarstva je rekao da ni jedan sirijski tenk nije ušao u Houlu i da su vladine snage u gradu djelovale u samoodbrani

Pozivajući se na "povratak dijalogu i pregovaračkom stolu", portparol je rekao: "Mi želimo mir i svako dobro Kofiju Ananu".

Portparol ministarstva je rekao da ni jedan sirijski tenk nije ušao u Houlu i da su vladine snage u gradu djelovale u samoodbrani.

"Došlo je do terorističkog napada u dva sata poslijepodne i trajao je do 11 sati uveče. Ni jedan sirijski tenk nije ušao u grad. Sirijske snage nisu napustile svoje položaje", rekao je on.

Reagujući na pozive generalnog sekretara UN-a Ban Ki Muna da se povuče teška artiljerija i tenkovi s ulica, Makdisi je kazao da postoje kvartovi u kojima se nalazi veliki broj naoružanih osoba.

"Posmatrači ulaze u gradove i vide to svojim očima. Vlada ima pravo da zaštiti svoje građane", dodao je on.

Žestoki sukobi u Hami

Siloviti sukobi sirijskih vladinih snaga i pobunjenika traju i danas u Hami, javlja sirijska nevladina organizacija za ljudska prava (OSDH).

Pucnjava teške artiljerije vladinih snaga odzvanja tim gradom.

Sinoć je vojska bombardovala Rasrane, pobunjenički grad koji se mjesecima odupire vladinim snagama 30-ak kilometara sjeverno od Homsa. OSDH precizira da svakog minuta na grad padnu dvije granate.

Blizu Damaska sukobi se vode u gradu Harasta.

Nasilje se nastavlja dan nakon međunarodne osude masakra u Huli, blizu Homsa, gdje je stotinjak civila, među kojima 32 djece mlađe od 10 godine, poginulo u bombardovanju.

Slobodna sirijska vojska (FSA), koju uglavnom čine dezerteri sirijske vojske, objavila je da se više ne osjeća obaveznom da se pridržava prekida vatre prema planu međunarodnog izaslanika Kofija Anana, ako UN odmah ne pronađe način da se prekine represije.

Vanredni sastanak UN o masakru u Siriji

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija večeras će održati vanredni sastanak povodom masakra u sirijskom gradu Hula, za koji su UN optužile sirijsku vlast, a režim u Damasku pobunjenike.

Prema riječima neimenovanog diplomate u sjedištu UN u Njujorku, sastanak Savjeta bezbjednosti počinje u 14.30 sati po lokalnom (19.30 po srednjoevropskom vremenu), javio je Rojters.

Savjet bezbjednosti je odlučio da se sastane pošto je Rusija odbacila predlog saopštenja koji su sastavile Velika Britanija i Francuska, a u kojem se osuđuje taj masakr, rekle su diplomate.

Moskva je, prema istim izvorima, zatražila od ostalih članica 15-članog Savjeta bezbjednosti da se najprije sasluša izveštaj generala Roberta Mada, šefa monitoring misije UN u Siriji.

Bonus video: