Još jedna nova država u Africi?

Pobunjeničke grupe na sjeveru Malija dogovorile su se o saradnji, što bi moglo da dovede do stvaranja nove države u Africi, javljaju danas agencije
155 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 27.05.2012. 15:03h

Tuarezi i pobunjenički pokret Ansar Dine dogovorili su se da ujedine i proglase novu državu pod nazivom Azavad na sjeveru Malija, na teritoriji većoj od Francuske, dva mjeseca pošto je u prijestonici te zemlje izvršen puč.

"Ansar Dine i Nacionalni pokret za oslobođenje Azvada (Tuareški NMLA) proglašavaju prestanak svog dosadašnjeg načina postojanja. Ova dva pokreta se udružuju i formiraju Prelazni savjet Islamske države Azvad", saopštile su te dvije grupe, poručivši da se zalažu za nezavisnost Azvada (Sjevernog Malija) i prihvataju islam kao svoju religiju", prenosi AFP.

Sporazum svjetovnih Tuarega i islamista postignut je u gradu Gao poslije višenedjeljnih žučnih rasprava ova dva pokreta koji su dugo imali različite i ciljeve i ideologije.

Dok se ovo događalo, predsjednik privremenih vlasti Malija, Dioncounda Traore (70), koji želi da obnovi jedinstvo Malija, bio je u hotelskoj sobi u Parizu gdje se oporavlja od napada demonstranata na sjedište vlade.

Tuareški pobunjenici, među kojima su mnogi plaćenici, borili su se sa pristalicama Muamera Gadafija u Libiji, poslije čega su se vratili dobro naoružani u svoju zemlju i ponovo pokrenuli borbu za autonomiju velikom ofanzivom sredinom januara.

U poruci ranije ove nedjelje, šef afričkog ogranka Al Kaide Abdelmalek Krukdel pozvao je borce na sjeveru Malija da "postepeno" uvode šerijatski zakon, kako bi stvorili islamsku državu.

Međutim, sve to je samo otvorilo put Tuarezima i pripadnicima Ansar Dine, čiji vođa Ag Gali uživa podršku Al Kaide i Islamskog Magreba, da okupiraju prostrani sjever zemlje, naveo je AFP.

U poruci ranije ove nedjelje, šef afričkog ogranka Al Kaide Abdelmalek Krukdel pozvao je borce na sjeveru Malija da "postepeno" uvode šerijatski zakon, kako bi stvorili islamsku državu.

Ovakav razvoj događaja donosi nove probleme prelaznim vlastima u Maliju koje žele da povrate teritorijalni integritet zemlje, ali pri tom nisu u stanju da garantuju sopstvenu bezbjednost, a kamoli da se suprotstave plemenima na sjeveru.

Galerija

Bonus video: