"Foreign policy": Pet košmarnih scenarija za Baraka Obamu

Svaki političar se plaši onog telefonskog poziva koji bi uslijedio u tri sata ujutru i takav poziv može da sruši i najbolje osmišljene planove u kampanji
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.05.2012. 10:27h

Odluka birača ko će biti novi američki predsjednik najviše će zavisiti od stanja u ekonomiji, a ne od toga kako se SAD budu kotirale na spoljnopolitičkoj sceni, piše nedjeljnik "Foreign policy", ali dodaje i da postoji bar pet nepredvidivih faktora koji bi mogli da odluče novembarskog pobjednika.

Svaki političar se plaši onog telefonskog poziva koji bi uslijedio u tri sata ujutru i takav poziv može da sruši i najbolje osmišljene planove u kampanji, započinje tekst "Foreign policy", opisujući što bi sve moglo da utiče na (ne)izbor Baraka Obame u novembru.

Glavni spoljnopolitički problem aktuelne administracije u ovom trenutku predstavlja iranska kriza.

Iranski košmar

U slučaju da razgovori koji se upravo vode, kao i najavljen naftni embargo EU, ne budu dali rezultate, "Foreign policy" ocjenjuje da bi Obama mogao da bude uvučen u rat s Iranom prije predsjedničkih izbora.

List navodi da, čak i da SAD ne pokrenu napad na Iran, to može da učini Izrael, kome bi čak i odgovarao scenario ratnog sukoba prije novembarskog glasanja, jer bi time

List navodi da, čak i da SAD ne napadnu Iran, to može da učini Izrael, kome bi odgovarao ratni scenario prije izbora, jer bi time povećao šanse Romniju, od koga očekuju veću podršku u budućnosti

Analitičari procjenjuju da bi u tom slučaju cijena goriva vjerovatno prešla granicu od pet dolara za galon i približila se cifri od šest dolara, što bi, s jedne strane, usporilo američki privredni oporavak, a, s druge, razbjesnilo birače.

Koji god put Obama da izabere - to će štetno uticati na ekonomski oporavak ili na sliku njega kao odlučnog lidera, ističe američki nedjeljnik.

Grčki košmar

Kao drugi košmarni scenario za Obaminu administraciju, list navodi pobjedu partija koje se protive mjerama štednje na novim parlamentarnim izborima u Grčkoj.

To bi vodilo vjerovatno izlasku te zemlje iz Eurozone, a sve bi se ubrzo proširilo i na ostale članice EU i

Pobjeda partija koje se protive štednji moglo bi svjetsku ekonomiju da vrati u recesiju

Sve to bi, naravno, povećalo Romnijeve šanse da u kriznoj ekonomskoj situaciji dobije izbore.

Kineski košmar

Treću kritičnu tačku za aktuelnog predsjednika predstavlja Kina.

Smanjen ekonomski rast u toj zemlji, natjerao je kineske lidere da sprovedu nove mjere da bi povećali domaću tražnju, a sama pomisao na ekonomsku kijavicu u Pekignu, izaziva ekonomski grip u Vašingtonu, upozorava "Foreign policy".

Teroristički košmar

Politička opasnost koja Obami prijeti na američkom tlu je novi teroristički napad većeg obima.

"Foreign policy" podsjeća da su dva posljednja pokušaja dizanja u vazduh eksplozivom na Božić 2009. godine i auto bomba na Tajms Skveru 2010. godine pukom srećom otkrivena i spriječena.

"Foreign policy" podsjeća da su dva posljednja napada pukom srećom spriječena

Al-Kaida je svjesna da bi novi eventualni napad imao ogromne posljedice po Ameriku i javno mnjenje te zemlje i nije isključeno da baš u posljednjih par mjeseci pred izbore pokušaju nešto, smatra američki nedjeljnik.

Faktor iznenađenja

Kao posljednje, list navodi oktobarsko iznenađenje, nešto što niko u ovom trenutku ne može da predvidi.

Podsjeća se da je na izborima 2004. godine u oktobru, samo pet dana pred izbore, osvanula video poruka u kojoj Osama bin Laden prijeti Americi.

Demokratski predsjednički kandidat Džon Keri se žalio da je do tog dana njegov rejting rastao i da bi pobijedio Džordža Buša da se neočekivano nije pojavila ta poruka.

Predsjednički kandidat Džon Keri se žalio da je do objave video poruke u kojoj Bin Laden prijeti Americi njegov rejting rastao i da bi pobijedio Buša da se ista nije neočekivano pojavila

Takođe se podsjeća i na izbore 1972. godine.

I to kada je tadašnji predsjednički savjetnik za nacionalnu bezbjednost Henri Kisindžer, upravo u oktobru, dvije nedjelje pred glasanje najavio završetak rata u Vijetnamu, što je kasnije uticalo na pobjedu Ričarda Niksona na izborima.

Prije četiri godine, kad su svi mislili da će spoljna politika biti odlučujući faktor za izjašnjavanje birača, u oktobru je počela svjetska ekonomska kriza i ekonomija je presudila.

Da li će Amerika (opet) skrenuti udesno: Mit Romni

Danas svi vide ekonomiju kao faktor koji će presuditi, ali se možda ove godine priča preokrene baš pred izbore i događaji u svijetu odluče ko će biti novi predsjednik, zaključuje američki nedjeljnik.

Galerija

Bonus video: