U Iranu nađeni tragovi uranijuma obogaćenog 27 odsto

Diplomate su rekle da novi nalazi ne znače nužno da Iran tajno podiže stepen obogaćenosti uranijuma, nego da je moguće da su centrifuge u početku proizvele više obogaćeni uranijum koji su tehničari zatim prilagodili
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.05.2012. 16:56h

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je u podzemnom bunkeru u Iranu našla dokaze koji ukazuju da se Teheran možda približava proizvodnji obogaćenog uranijuma koji je potreban za pravljenje nuklearne rakete.

Neimenovane diplomate izjavile su agenciji Asošijeted pres da je IAEA u postrojenju Fordo našla tragove uranijuma obogaćenog do stepena od 27 odsto.

To je i dalje znatno ispod 90 odsto koliko je potrebno za pravljenje fisionog jezgra nuklearnog oružja. Najveći stepen obogaćenosti uranijuma za koji se do sada znalo da se proizvodi u Iranu bio je skoro 20 odsto.

Diplomate su rekle da novi nalazi ne znače nužno da Iran tajno podiže stepen obogaćenosti uranijuma, nego da je moguće da su centrifuge u početku proizvele više obogaćeni uranijum koji su tehničari zatim prilagodili.

Pojedini analitičari ocjenjuju da je možda u pitanju samo greška u proizvodnji i da je to u okviru uobičajenih aktivnosti u tom reaktoru.

Zapad traži da Iran obustavi proizvodnju 20 odsto obogaćenog uranijuma, koji se brzo može obogatiti do stepena dovoljnog za nuklearnu bojevu glavu, dok najveći dio zalihe koju Iran ima čini uranijum obogaćen 3,5 odsto i koristi se za proizvodnju struje.

Iran odbacuje optužbe Zapada da je cilj nuklearnog programa pravljenje atomskog oružja, tvrdeći da je njegova jedina svrha proizvodnja električne energije.

Više obogaćen uranijum, kako navodi Teheran, neophodan je za jedini reaktor za medicinska istraživanja u zemlji.

Pregovori Irana i šest svjetskih sila o nuklearnom programu Teherana završeni su, i pored optimističnih očekivanja obije strane, u četvrtak bez znatnijeg pomaka. Šefica diplomatije EU Ketrin Ešton rekla je novinarima poslije dvodnevnog sastanka u Bagdadu da su se strane dogovorile da nastave razgovore 18. i 19. juna u Moskvi.

Nove informacije biće navedene u povjerljivom izvještaju koji će IAEA kasnije danas predstaviti odboru agencije, rekli su neimenovani izvori.

U izvještaju će biti navedeno i da oko 350 centrifuga koje su prošle godine instalirane u postrojenju Fordo ne rade, što bi moglo da bude iz tehničkih razloga, ali bi moglo da znači i da Teheran čeka ishod pregovora.

Galerija

Bonus video: