Svjetske sile dogovorile novi sastanak sa Iranom

Posustali napori da se Teheran ubijedi da odustane od nuklearnog program su spaseni dogovorom da se razgovori nastave idućeg mjeseca u Moskvi
2 komentar(a)
Iran nmuklearni program pregovori, Foto: Reuters
Iran nmuklearni program pregovori, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.05.2012. 11:06h

Pregovori Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske i Njemačke sa Iranom o iranskom nuklearnom programu nisu u potpunosti propali, jer je dogovoren nastavak razgovora, piše Vašington Post.

Posustali napori da se Teheran ubijedi da odustane od nuklearnog program su spaseni u četvrtak dogovorom da se razgovori nastave idućeg mjeseca u Moskvi poslije dva dana pregovora koji su pokazali sve probleme u približavanju ambicija Irana i zahtjeva Zapada, navodi list.

Vašington Post piše da je pregovaračkom procesu pomogla pješčana oluja zbog koje je bio zatvoren aerodrom u Bagdadu, pa su pregovarači ostali cio dan, umjesto samo prije podne.

Zvaničnici u Vašingtonu su izjavili da rezultat pregovora nije ni blizu onom što su SAD očekivale, navodi Vašington Post i dodaje da je američki državni sekretar Hilari Klinton ocijenila da je jasno da puno toga ostaje da se uradi prije sastanka u Moskvi.

List navodi da su pregovarači veći dio posljednjeg dana proveli u razgovorima o mjestu sledećeg sastanka. Iran je odbio da sastanak bude održan u zemlji koja je podržala sankcije prema Teheranu, uključujući Švajcarsku, kako su predlagali ostali učesnici.

U pauzi pregovora su neformalno razgovarali šefovi iranske i američke delegacije Saed Đalili i Vendi Šerman, što je, po ocjeni lista, rijedak događaj, jer predstavnici dvije zemlje gotovo nisu imali direktne susrete u posljednjih 30 godina.

Bonus video: