Kanada: Uprkos masovnim hapšenjima, studenti i dalje organizuju demonstracije

Pobunjenim studentima su se pridružili penzioneri i porodice sa djecom i svi su šetali u slavljeničkoj atmosferi
54 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 25.05.2012. 08:46h

Uprkos hapšenjima 1.000 studentskih demonstranata, nekoliko hiljada studenata sinoć je opet izašlo na ulice širom Kvebeka zbog povećanja školarine na univerzitetima.

Najnoviji protesti održani su nakon što je vlada te kanadske provincije pozvala studentske organizacije na razgovore, u pokušaju da okonča demonstracije koje traju već više od tri mjeseca.

Vlada Kvebeka je pozvala studentske organizacije na novu rudnu razgovora koji bi mogli biti održani početkom sljedeće nedjelje

Studentima su se pridružili penzioneri i porodice sa djecom i svi su šetali u slavljeničkoj atmosferi, navodi AFP.

Održana su najmanje tri odvojena skupa, iako je gradonačelnik Montreala apelovao na stanovnike da ostanu kod kuće i lupaju u lonce na svojim balkonima.

Kao i u prethodnim slučajevima, policija je proglasila proteste nelegalnim, ali je rekla da neće rastjerivati demonstrante ako ne budu sprovodili nasilje.

Vlada Kvebeka je u četvrtak pozvala studentske organizacije na novu rudnu razgovora koji bi mogli biti održani početkom sljedeće nedjelje.

Studenti više od tri mjeseca protestuju zbog plana vlade Kvebeka da poveća školarinu na univerzitetima, postepeno tokom pet godina za 82 odsto.

U Montrealu je u srijedu uveče uhapšeno 518 demonstranata zbog nasilnog ponašanja, a 176 u Kvebek Sitiju.

U nedjelju uveče i ponedjeljak ujutro uhapšeno je 300, a povrijeđeno 10 ljudi, u sukobima između montrealske policije i studentskih demonstranata.

Galerija

Bonus video: