Egipat: Muslimanska braća vode na izborima

Mursijevu prednost javljaju regionalne egipatske televizije, pozivajući se na svoje procjene sa, sada već zatvorenih, biračkih mjesta
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.05.2012. 08:13h

Islamistički pokret Muslimanska braća saopštio da njihov kandidat vodi ispred rivala islamista i sekularista poslije dvodnevnog glasanja u Egiptu.

To su inače prvi izbori nakon svrgavanja režima Hosnija Mubaraka.

Na egipatskoj državnoj televiziji pojavila se sinoć izjava portparola Muslimanske braće Murad Muhamed Alija, koji je naveo da njihov kandidat Mohamed Mursi vodi, odbivši da daje konkretne procjene.

"Egipćani su nas uvijek zadivljivali. Ovo je iznad naših očekivanja'', naveo je Ali, mada njihove procjene ne mogu biti potvrđene iz nezavisnih izvora.

Isto javljaju i regionalne egipatske televizije, pozivajući se na svoje procjene sa, sada već zatvorenih, biračkih mjesta.

Na egipatskoj državnoj televiziji portparol Muslimanske braće Murad Muhamed Ali je naveo da njihov kandidat Mohamed Mursi vodi

Dva glavna rivala Mursiju su Ahmed Šafik i Hamdin Sabahi, koji se bore za ulazak u drugi krug izbora, prenosi agencija AP.

Ukupna slika dvodnevnih predsjedničkih izbora u Egiptu neće biti jasna za neko vrijeme, pošto nema vjerodostojnih procjena sa biračkih mjesta, mada je brojanje glasova počelo odmah poslije zatvaranja birališta sinoć u 21 sat po lokalnom vremenu.

Na izborima, čiji je ishod prvi put u istoriji Egipta nemoguće predvidjeti, takmiče se islamisti protiv sekularista i nosioci promjena protiv pripadnika bivšeg režima.

Ovo su bili prvi egipatski predsjednički izbori sa više kandidata od kojih su pet poznati političari među ukupno 13 na listi, ali se ne očekuje da će bilo ko pobijediti u prvom krugu.

Predviđeno je da suočavanje dva kandidata sa najvećim brojem glasova bude u drugom krugu izbora 16. i 17. juna.

Glavni rivali Mursiju su Ahmed Šafik i Hamdin Sabahi, koji se bore za ulazak u drugi krug izbora (Ilustracija)

Glasanje je održano prethodna dva dana na oko 13.000 birališta, pravo glasa ima oko 50 miliona Egipćana, a bezbjednost u zemlji je tokom glasanja bilo maksimalno pojačano.

Galerija

Bonus video: