Ahmadinedžad: Islam zabranjuje oružje za masovno uništenje

Nova runda pregovora pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN - SAD, Rusije, Kine, Britanije i Francuske, kao i Njemačke sa Iranom, trebalo bi da počne danas u Bagdadu
5 komentar(a)
Ažurirano: 23.05.2012. 16:08h

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinežad kaže da islam zabranjuje nuklearno oružje i drugo oružje za masovno uništenje.

"Na osnovu islamskih učenja i fatve vrhovnog vođe, proizvodnja i upotreba oružja za masovno uništenje je zabranjena i nema mjesta u principima odbrane Islamske Republike Irana", kazao je Ahmadinežad.

Njegova poruka pročitana je na konferenciji u zapadnom gradu Borudžerdu, održanoj u znak sjećanja na iranske žrtve hemijskog oružja u periodu rata protiv Iraka 1980.-1988., javio je AFP.

Fatva protiv nuklearnog oružja koju Ahmadinežad spominje odnosi se na ukaz koji je 2004. ili 2005. godine izdao iranski vrhovni vjerski vođa, ajatolah Ali Hamnei.

Fatva protiv nuklearnog oružja koju Ahmadinežad spominje odnosi se na ukaz koji je 2004. ili 2005. izdao iranski vrhovni vjerski vođa, ajatolah Ali Hamnei

Nova runda pregovora pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN - SAD, Rusije, Kine, Britanije i Francuske, kao i Njemačke sa Iranom, trebalo bi da počne danas u Bagdadu.

Prva runda razgovora održana je sredinom aprila u Istanbulu.

Iranske vlasti insistiraju na tome da je njihov nuklearni program miroljubiv, ali najveći dio međunarodne zajednice smatra da se njime prikrivaju pokušaji Teherana da se priključi "elitnom" klubu država sa nuklearnim naoružanjem.

Obije strane se nadaju da će se pregovorima u Bagdadu postaviti osnove za rješavanje dugogodišnjeg spora, ali treba imati u vidu i upozorenje diplomata da ne treba očekivati da pregovori izrode neki čvrst sporazum.

Teheran iznio predloge grupi 5+1

Neimenovani iranski zvaničnik rekao je i da će se pregovori nastaviti večeras i sjutra ujutro.

"Iran je iznio kontra-predlog u pet tačaka tokom prve runde pregovora sa grupom 5 + 1. Naši predlozi se zasnivaju na sporazumu o neširenju nuklearnog oružja, na principu korak po korak i na reciprocitetima usvojenim u Istanbulu" na prethodnim pregovorima održanim u aprilu, rekao je isti izvor.

"Očekujemo odgovor druge strane večeras tokom druge runde razgovora" sa delegacijama zemalja koje čine grupu 5+1", rekao je on.

Predstavnici grupe 5+1 uputili su ranije danas "interesantne" predloge Teheranu, kako bi se postigao sporazum o spornom nuklearnom programu Irana.

"Neću da otkrijem detalje tih predloga, ali je ono što smo stavili na sto interesantno za Iran", izjavio je portparol šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton, Majkl Man.

Man je, takođe, isključio mogućnost da se konačni sporazum o iranskom nuklearnom programu postigne danas i kazao da je u toku pregovarački proces.

Galerija

Bonus video: