Izbori u Egiptu: Policajac ubijen na biralištu

Na izborima, čiji je ishod prvi put u istoriji Egipta nemoguće predvideti, takmiče se islamisti protiv sekularista i nosioci promjena protiv pripadnika bivšeg režima
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.05.2012. 11:45h

Jedan policajac ubijen je danas kada se umiješao u oružani sukob koji je izbio ispred jednog birališta u Kairu, između pristalica dva predsjednička kandidata, saopštili su bezbednosni izvori.

Još jedna osoba povrijeđena je u sukobu koji je izbio nekoliko sati po otvaranju birališta na kojima će Egipćani, prvi put otkako je Hosni Mubarak svrgnut s vlasti nakon masovnih protesta prošle godine, izabrati novog šefa države, javila je agencija Frans pres.

Birališta su otvorena od osam časova do 20 sati, a glasaće se danas i sutra na 13.000 biračkih mjesta. Očekuje se da nijedan od 13 kandidata neće osvojiti većinu, pa je planirano je da se drugi krug izbora održi 16. i 17. juna.

Na izborima, čiji je ishod prvi put u istoriji Egipta nemoguće predvideti, takmiče se islamisti protiv sekularista i nosioci promjena protiv pripadnika bivšeg režima. Pravo glasa ima oko 50 miliona Egipćana, a bezbijednost u zemlji će tokom glasanja biti maksimalno pojačana.

Vojne vlasti, koje su preuzele upravljanje državom nakon Mubaraka, obećale su da će predati vlast do 1. jula, čime će se okončati nemirni prelazni period, obilježen nasiljem i protestima.

Galerija

Bonus video: