konac tranzicije

Egipat: Prvi predsjednički izbori poslije svrgavanja Mubaraka

Vojne vlasti su obećale da će predati vlast do 1. jula, čime će se okončati nemirni prelazni period, obilježen nasiljem i protestima
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2019. 02:21h

U Egiptu su jutros otvorena birališta na kojima će Egipćani, prvi put otkako je Hosni Mubarak svrgnut s vlasti nakon masovnih protesta prošle godine, izabrati novog šefa države.

Birališta, ispred kojih su se već formirali redovi birača, otvorena su od osam časova do 20 sati, a glasaće se danas i sutra na 13.000 biračkih mjesta.

Očekuje se da nijedan od 13 kandidata neće osvojiti većinu, pa je planirano je da se drugi krug izbora održi 16. i 17. juna.

Na izborima, čiji je ishod prvi put u istoriji Egipta nemoguće predvidjeti, takmiče se islamisti protiv sekularista i nosioci promjena protiv pripadnika bivšeg režima.

Premijer al-Ganzuri pozvao je uoči izbora na mir i uzdržanost, zahtijevajući od svih partija da prihvate rezultate istorijskog izjašnjavanja građana

Među kandidatima su bivši šef diplomatije i generalni sekretar Arapske lige Amr Musa, posljednji premijer koji je služio pod Mubarakom Ahmed Šafik, kandidat Muslimanske braće Muhamed Mursi i nezavisni kandidat Abdel Moneim Abul Fotuh.

Pravo glasa ima oko 50 miliona Egipćana, a bezbjednost u zemlji će tokom glasanja biti maksimalno pojačana.

Egipatski premijer Kamal al-Ganzuri pozvao je uoči izbora na mir i uzdržanost, zahtijevajući od svih političkih partija da prihvate rezultate istorijskog izjašnjavanja građana.

Vojne vlasti, koje su preuzele upravljanje državom nakon Mubaraka, obećale su da će predati vlast do 1. jula, čime će se okončati nemirni prelazni period, obilježen nasiljem i protestima.

Galerija