Najveće studentske demonstracije u istoriji Kanade

Studentski marš je organizovan iako je vlada hitno usvojila zakon o pooštravanju uslova za organizovanje protesta s ciljem da uguši studentske demonstracije
62 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 23.05.2012. 11:15h

Desetine hiljada kanadskih studenata prodefilovalo je ulicama Montreala u noći između utorka i srijede, obilježavajući 100 dana od nastanka pokreta za obaranje odluke o povećanju cijena školarina.

Studentski marš je organizovan iako je provincijska vlada Kvebeka hitno usvojila zakon čiji je cilj da se pooštravanjem uslova za organizovanje protestnih skupova uguše najveće i najistrajnije studentske demonstracije u istoriji Kanade.

Demonstranti su nosili transparente i znakove u crvenoj boji - boji ovih demonstracija - i horski uzvikivali "Ulice su naše".

Protesti su preko dana bili mirni, dok je tokom noći manja grupa demonstranata gađala policiju pirotehničkim sredstvima i pivskim bocama.

Snage reda su uhapsile najmanje jednog od njih.

Policija je sinoćne proteste proglasila ilegalnim, s obzirom da niko nije prijavio kuda će se kolona studenata kretati.

Otkako je u petak usvojen novi zakon o demonstracijama, noćni protestni skupovi su se često pretvarali u sukobe sa policijom, a samo u nedjelju je uhapšeno 300 ljudi.

Prema novom zakonu, organizator skupa koji će privući više od 50 ljudi mora da detaljnije obrazloži ciljeve okupljanja.

Studenti su rekli da će obarati ovaj zakon pred sudom.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava su ocijenile da je zakon napravljen kako bi ograničila mogućnost demonstranata da se izraze na demokratski način.

Najmilitantnija od tri studentske organizacije saopštila je da će se protesti i marševi zbog školarina, ali i novog, specijalnog zakona, produžiti i na ljetnju sezonu.

U to vrijeme se u Montrealu odvijaju brojni festivali, koji privlače brojne posjetioce i turiste.

Kvebečki ministar za javnu bezbjednost Robert Dutil tvrdi da slične, stroge zakone imaju i drugi gradovi, poput Ženeve, Toronta, Njujorka, Los Anđelesa i gradova u Španiji.

Demonstracije u Kvebeku ne prestaju od februara.

Galerija

Bonus video: