OBOGAĆENI URANIJUM

Teheran objavio napredak u nuklearnom programu

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u februaru je objavio da je Iran uspio da proizvede domaće gorivo za reaktor
1 komentar(a)
Ažurirano: 22.05.2012. 19:09h

Iran je danas objavio da reaktor u Teheranu puni gorivom sa 20 odsto obogaćenog uranijuma, čime je objelodanio novi napredak u nuklearnom programu uoči pregovora sa šest svjetskih sila u Bagdadu.Iranska organizacija za atomsku energiju saopštila je da je to učinjeno zahvaljujući uspješnom poduhvatu iranskih stručnjaka.Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u februaru je objavio da je Iran uspio da proizvede domaće gorivo za reaktor.Teheran je više puta saopštio da je riješen da nastavi sa razvojem nuklearnog programa, uprkos oštrim sankcijama zapada. U međuvemenu, pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti i Njemačka spremaju se da sjutra u Bagdadu sa iranskim pregovaračima počnu drugu rundu pregovora, koji su obnovljeni u aprilu u Istanbulu, poslije 15-mesečnog zastoja.

Postignut dogovor oko spornog programa

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Jukija Amano rekao je da je postignut dogovor sa Iranom u vezi sa nuklearnim programom Teherana.

On je, kako prenose agencije, istakao da će sporazum biti uskoro potpisan.

Amano je danas, po povratku iz višednevne posjete Teheranu, objasnio da neki detalji treba još da se dorade, ali je novinarima izjavio da su iranski zvaničnici rekli da neće stajati na putu potpisivanja dogovora.

On je u Teheranu razgovarao sa iranskim vlastima o nastavku dugo obustavljenih istraga u vezi nuklearnih aktivnosti Irana, koje su pod sumnjom da imaju vojnu dimenziju.

Iran odbacuje da radi na izradi nuklearnog naoružanja, kao što to tvrde zapadne zemlje, ističući da nuklearnu tehnologiju koristi isključivo u mirnidopske svrhe.

Galerija

Preporučujemo za Vas